Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Edinburgh practice completes £1.4million ‘invisible’ house

  • Comment

[FIRST LOOK + PLANS + DATA] Taylor Architecture Practice (TAP) has completed this £1.4million house in Edinburgh

The 520m2 three-storey house by the Edinburgh-based firm is set into the hillside overlooking the Water of Leith.

‘Invisible’ from the street, the five-bedroom house is accessed through a gate in a traditional stone boundary wall which opens out onto a courtyard.

The timber-framed house includesfive bedrooms with en-suite bathrooms, open plan living, kitchen dining spaces, a study, a home cinema and a gym and sauna.

Located in a conservation area, the plot previously had planning for a large neo-Victorian villa, the architects and the client – who lived next door – negotiated with the planners to get a contemporary scheme through on the site.

T.A.P Pentland Avenue

The architect’s view

‘Set into the steep hillside above the Water of Leith we have built a new three storey, five bedroom house that, from the street, is all but invisible. Passing through a gate in a traditional stone boundary wall you enter a courtyard, then through a door to unexpectedly find yourself at the top of a three storey light-well with expansive views over Colinton Dell and the Pentland Hills.

‘A central stair zig-zags between landings, connecting the top floor entrance, living spaces in the middle and the bedrooms at the bottom.  Cut-backs, terraces and rooflights create a variety of bright internal spaces whilst minimising overlooking to and from the taller, neighbouring houses. The stepped, terraced form also allows the interior to have level access to the external spaces on each floor, following the reconfigured topography of the site.’

T.A.P Pentland Avenue

Project data

Location Edinburgh, Scotland
Type of project private house
Client Stewart Clark
Architect T.A.P.
Structural engineer McColl Associates
Quantity surveyor Morham and Brotchie Limited
Main contractor Clark Douglas Developments
Civil engineer Colorado group
Funding private
Tender date mid 2011
Start on site date March 2012
Completion date April 2014
Contract duration 24 months
Gross internal floor area 520m²
Form of contract and/or procurement Traditional, JCT
Total cost £1.4million
Annual predicted CO2 emissions 13kg/m²/year
Predicted primary energy demand 94.78 kWh/m²/year

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.