By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Duggan Morris completes South London learning centre

Duggan Morris has completed this £4.65 million brick learning centre in South London

The 1,500m2 building - the practice’s largest completed scheme - contains learning and events facilities, exhibition spaces and a café.

Submitted for planning in mid-2011 (AJ 02.06.2011), the scheme sits within the Maudsley hospital campus on Denmark Hill, in South London.

The building’s façade features locally-sourced brick, set in a 1,200mm vertical pre-cast concrete grid which complements the surrounding Georgian buildings.

PV panels mounted on the centre’s roof provide 20 per cent of the building’s electricity needs.

The centre has also been shortlisted for the Brick Awards.  

Duggan Morris Maudsley Learning Centre

Ground floor

The architect’s view

In response to locally evident contextual influences the building has been conceived as a free standing pavilion, regular in both plan and volume.

The building has a simple rectilinear form, with elevations composed to compliment the Georgian principles of proportion, scale, hierarchy and materiality. A 1200mm vertical grid, of precast concrete fins, articulates the contrasting materials of brick and glass, whilst floor slabs are expressed in the same material ensuring the stagger of the floor plates is abundantly clear to even the casual passer-by. Terraces at ground, inset balconies above, and a large roof terrace further articulate the simplicity of the building, whilst creating positive connections between internal spaces and the abundant landscape which sits in and around the project.

Spatially, the building is planned as a series of flexible, sub-dividable spaces positioned around a central multifunctional tiered space, navigated by a grand ‘open’ staircase. In cross-section, these floor plates stagger across the section by a half storey, thus the grouping of learning spaces appears to extend from the half landing of the open stair; the aim being to create a stronger visual link between floors enhancing the ethos of an immersive learning environment. The open staircase with its shortened connections across the plan is intended to encourage a domestic scale circulation system and is set away from the lift core to encourage movement and visible activity.

Duggan Morris Maudsley Learning Centre

Early concept sketch

Project data

Location Grove Lane, Camberwell, London, SE5
Type of project learning centre
Client Maudsley Charity
Architect Duggan Morris Architects
Planning consultants Signet Planning
Structural engineer Elliot Wood Partnership
Quantity surveyor Measur
Environmental engineer Skelly and Couch
CDM coordinator Andrew Goddard Associates
Main contractor Cavendish Berkeley
Completion date July 2013
Gross internal floor area 1,500m2
Form of contract PPC 2000 with Construction Management
Total cost £4.65 million
Cost/m2 £3,100
Annual CO2 emissions TBC
Specific environmental targets BREEAM Excellent

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters