By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.

Close

Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Close

Doone Silver Architects completes Clerkenwell apartments

Newly-formed east London-based Doone Silver Architects has completed this 600m² apartment building in Clerkenwell, London

The firm, which was originally launched as Paramount Architects + Designers in May 2010, rebranded earlier this month following the arrival of former Foster + Partners’ and BFLS’ director John Silver.

The four-storey apartment building includes four dual-aspect apartments – one on each floor – ranging in size from 95m² to 120m².

Constructed from in-situ concrete which is left exposed internally, the building is clad in glazed bricks to ‘reflect the character of the context while expressing the building as a new, crisp and contemporary contribution to the streetscape’.

A two-storey disused electrical substation had previously sat on the site.

Doone Silver Architects' 63 Compton

The architect’s view

‘Due to the sensitive context, early discussions with Islington planning authority established that any proposal for the site needed to positively respond to the volume and materials of its neighbours. It was also important that the design enhanced the urban realm and filling the gap in the streetscape created by the receding stepped form of the substation and its separation from the adjacent building.

‘63 Compton fills the full width of the site between the former public house and Compton Passage, a narrow pedestrian route to the east, and is built hard-up to the street edge. It reads as a three storey building on the street, aligning with the adjacent building parapet. A fourth storey is set back from the street, concealed behind the brick parapet and creating a generous terrace to the top floor apartment with views to the mature London Plain trees opposite.  

‘The ground level apartment utilises the 3.6m floor to soffit height and street front basement area of the former substation building to create three interconnecting levels of space. These include a main ground floor level comprising the living room, bedroom and two bathrooms set back from the street and opening onto a terrace at the rear; a kitchen/family room in the basement adjacent to the street; and a second bedroom on the street side raised by one metre to provide privacy along with a layer of translucent glazing. 

‘The building footprint is efficiently planned with a shared access stair and lift in the north east corner entered from Compton Street. Each apartment comprises a dual aspect open plan living/dining/kitchen space, two bedrooms and two bathrooms. The second floor apartment includes a large panel sliding door in the living room to create a flexible third bedroom/study.’

Doone Silver Architects' 63 Compton

Project data

Location Clerkenwell, London
Type of project residential
Client Nord Development
Architect Doone Silver Architects
Project manager Jackson Coles
Quantity surveyor Jackson Coles
Building surveyor Jackson Coles
Specific environmental targets Code for Sustainable Homes Level 4

Readers' comments (1)

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters