By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.

Close

Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Close

Work set to start on Stanton Williams' Mailbox overhaul

Last year’s Stirling Prize-winning practice, Stanton Williams, is making final preparations for its overhaul of Birmingham’s iconic luxury retail centre, the Mailbox

The scheme to revamp the Associated Architects’ redevelopment of the former Royal Mail Parcel and Letter Sorting Office (completed 2000) is due to begin later this summer.

The entire mall will be enclosed and skylit to create an ‘Urban Room’ with new facades, finishes and store frontages.

Harvey Nichols’ flagship store at the heart of the centre will more than double its size to a 4,200m² unit while other retailers which have already closed in preparation for the work - including L.K. Bennett, Jaeger and Gieves and Hawkes – will return upon completion, which is expected in early 2015.

Make Architects previously housed its Midland headquarters at the Mailbox but moved out in July because of the redevelopment and a fall in regional business.

Harvey Nichols, Emporio Armani, Toni and Guy Essensuals and BBC Birmingham will stay open throughout refurbishment of the Mailbox along with bars, restaurants, hotels, commercial offices and the car park. Changes are already underway at the mall in preparation for the overhaul.  

Stanton Williams' proposed overhaul of Birmingham’s iconic luxury retail centre, the Mailbox.

The new Harvey Nichols unit will be over six metres in height, and will be engineered to make the most of natural light and improve store design. Owners Brockton Capital and Milligan said they have earmarked ‘substantial funds’ to enhance the building and public realm.

Mailbox is working with Birmingham City Council to introduce an improved pedestrian friendly public realm that will stretch from the underpass beneath Suffolk Street Queensway to the front of Mailbox.

Paul Hanegraaf, creative navigator at development partner Milligan, said the Urban Room ‘will form the centrepiece of Mailbox’s customer experience, creating a brand new, elegant space.

‘It was very clear from our focus groups that the Birmingham shopper wanted Mailbox to retain its unique and exclusive status and so this very much forms part of our central strategy.’

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters