Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Work set to start on Stanton Williams' Mailbox overhaul

  • Comment

Last year’s Stirling Prize-winning practice, Stanton Williams, is making final preparations for its overhaul of Birmingham’s iconic luxury retail centre, the Mailbox

The scheme to revamp the Associated Architects’ redevelopment of the former Royal Mail Parcel and Letter Sorting Office (completed 2000) is due to begin later this summer.

The entire mall will be enclosed and skylit to create an ‘Urban Room’ with new facades, finishes and store frontages.

Harvey Nichols’ flagship store at the heart of the centre will more than double its size to a 4,200m² unit while other retailers which have already closed in preparation for the work - including L.K. Bennett, Jaeger and Gieves and Hawkes – will return upon completion, which is expected in early 2015.

Make Architects previously housed its Midland headquarters at the Mailbox but moved out in July because of the redevelopment and a fall in regional business.

Harvey Nichols, Emporio Armani, Toni and Guy Essensuals and BBC Birmingham will stay open throughout refurbishment of the Mailbox along with bars, restaurants, hotels, commercial offices and the car park. Changes are already underway at the mall in preparation for the overhaul.  

Stanton Williams' proposed overhaul of Birmingham’s iconic luxury retail centre, the Mailbox.

The new Harvey Nichols unit will be over six metres in height, and will be engineered to make the most of natural light and improve store design. Owners Brockton Capital and Milligan said they have earmarked ‘substantial funds’ to enhance the building and public realm.

Mailbox is working with Birmingham City Council to introduce an improved pedestrian friendly public realm that will stretch from the underpass beneath Suffolk Street Queensway to the front of Mailbox.

Paul Hanegraaf, creative navigator at development partner Milligan, said the Urban Room ‘will form the centrepiece of Mailbox’s customer experience, creating a brand new, elegant space.

‘It was very clear from our focus groups that the Birmingham shopper wanted Mailbox to retain its unique and exclusive status and so this very much forms part of our central strategy.’

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.