By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Work begins on Hyde + Hyde's quarry house

Work has started on a £400,000 Cor-ten steel clad house in a disused quarry on the edge of the Brecon Beacons National Park

Designed by Hyde + Hyde for a photographer who is relocating from London, the scheme in Pontypridd won planning in 2010 and features a huge cantilever slab built from in-situ concrete.

20090828_OHP_physical_model_0021

The architect’s view

‘The dramatic site within an isolated, disused quarry on the edge of the Brecon National Park demanded an architectural intervention of elegant simplicity.

‘With a modest budget and to counter the construction complexities associated with touching the quarry walls, we developed an object building suspended within the basin – collecting light and focusing on distant views like a camera Obscura.

‘We chose to ‘touch the ground lightly’ to heighten the spatial drama and tension between an isolated pure form and the static noise of the exposed rock face.

‘The new home will be constructed of in-situ concrete for the first floor cantilever slab. A combined heat recovery unit will be used in conjunction with high performance insulated structural panels (SIP) – for the walls and 2nd floor, all helping to achieve a high level of thermal efficiency and air tightness.  The passive strategies employed emphasise the importance of maximising long-lasting energy performance improvements to the fabric of a dwelling, before adding the optimum renewable solution.

‘The choice of materials helps to reinforce the authentic nature of the development, ensuring that the architecture has an intelligent narrative based on both its aesthetic appearance and its reference to place.

‘The majority of the elevation is clad with Cor-ten sheets, introduced as a rain screen facade. These are reminiscent of roofing materials found on local barns.

‘Internally, the exposed OSB face of the SIP panel is used, with complementary areas of plasterboard to provide an abstract backdrop for the owner’s photographic works.’

OHP_sketch_Hyde_Architects

Project details

Architect Hyde + Hyde Architects
Location Pontypridd, South Wales, UK
Type of project Residential dwelling
Structural engineer CB3 Engineers
Project architect: Kristian Hyde
Funding private
Start on site date September 2014
Contract duration 14 Months
Gross internal floor area 250m² excluding external decks, bridge, fire pit
Total cost £400,000    
M&e consultant
NA
Quantity surveyor Green Build Consult
Main contractor Self-build Client
Selected subcontractors and suppliers Hafele, Hilti Corporation, Bubble Deck

 

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters