Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Studio Weave reveals 'giant goalpost' replacement

  • Comment

Studio Weave has drawn up new plans to replace the ditched ‘giant goalposts’ in Aldgate, east London

The young Hackney-based practice has been appointed to design the ‘gateway’ to the City of London on a site previously allocated for the winner of the Architecture Foundation’s New Aldgate contest in 2010.

The victorious scheme, a 60m-tall, goalpost-like design created by Dutch design practice DONIS (see below), was dropped in June 2011 (AJ 20.06.11) after contest backers The Worshipful Company of Chartered Architects was unable to raise the £800,000 needed.

Studio Weave’s concept will replace the envisaged goalpost design with a temporary English larch timber structure.

Peter Murray, an assistant of the WCCA and chairman of New London Architecture said: ‘We chose Studio Weave because of their work on temporary structures, knowledge of the city and ability to produce something of a high quality and at a high speed.’

Murray explained that the brief for the new project was entirely different to the Architecture Foundation’s New Aldgate contest and therefore previous entrants to the 2010 competition, including Foster Lomas and Japan’s Sou Fujimoto Architects were not considered.

The temporary Paleys upon Pilers timber structure won planning consent last Friday (4 May) and is to be built by the end of June, in time for the London Festival of Architecture 2012 (23 June - 8 July) and for this summer’s Olympic Games.

The intention is that it will be moved in September to the 8,620m2 Minories Estate in the City of London, due to be developed by 4C Hotels and Dexter Moren.

Project description:

A gate stood at Aldgate from the Roman Period until 1761. From 1374 to 1386 Chaucer (1343-1400) lived in the rooms above the Aldgate
Our design is inspired by the two dream poems written by Chaucer while resident in the rooms above the gate from 1374 to 1386. ‘The House of Fame’ and ‘The Parliament of Fowls’ both include images of fantastic dream-like temples of impossible materials and scale, elevated on precarious, precious structures above vast, bizarre landscapes conceivable as analogies for the City.
Paleys upon Pilers is an abstraction of the uppermost room of the old gate and an invocation of Chaucer’s luxurious dreamed temples. The structure consists of a kind of timber embroidery and will sit in the air above the busy Aldgate High Street, supported on pillars decorated with images from Chaucer’s illuminated manuscripts.

 

 

 

 

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.