By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Studio Seilern converts barn into art and exhibition space

[First look + plans] Christina Seilern’s practice Studio Seilern Architects has completed a £650,000 conversion of a barn in Little Milton into a new contemporary art and exhibition space

The 325m² project on Old Belchers Farm includes a dining room and offices wrapped around an ‘intimate’ central, hidden library with four secret doors which, when opened, connect the different areas. When the doors are closed, the room is lined on all four sides by bookshelves.

Describing the design, Seilern, whose practice won the AJ Future Reception contest, said: ‘While the galleries are pared-down in design, the library is somewhat whimsical. It has a mirrored polished steel ceiling, which doubles the perceived ceiling height of the space by creating bookshelves that seem to extend to infinity. A set of thin L-shaped steel plates create a very light cantilevered balcony that allows access to the higher bookshelves, while maintaining their visual verticality.’

The project was drawn up, tendered and built in just over four months in time for Frieze art week in October 2013.

The commission also included the installation of a James Turrell show.

Studio Seilern Architects' Little Milton barn conversion

Studio Seilern Architects’ Little Milton barn conversion

Project data

Architects: Studio Seilern Architects
Location: Little Milton, Oxfordshire
Type Of Project: Conversion of a barn into a contemporary art exhibition space
Structural Engineers: Tall Engineers
Project Architect: Christina Seilern
Design Team: Povilas Jurevicius, Angela Santos, Luis Monteiro, Savvas Havatzias
Client: Michael Hue Williams
Funding: Private
Tender date: June 2013
Start on site date: June 2013
Contract duration: 4.5 months
Gross internal floor area: 325m²
Form of contract: JCT Intermediate Form with Contractors Design 2011 (ICD11).
Total cost: £650,000   
M&e consultant: Atelier 10
Quantity surveyor: Baqus Sworn King
Planning supervisor:  Butler & Young
Lighting consultant:  Sutton Vane Associates
Main contractor: Lamburn Geekie
Selected subcontractors and suppliers: Kitchen:  DD Joinery; Wood flooring:  Treehouse Joinery:  CAD Joinery; Doors and Windows:  Minster Joinery; Steel work:  OMC; Electrical sub:  Mowe & Oliver
Mechanical sub:  Warburton
Annual co2 emissions:  The annual carbon emissions is predicted to be around 15 kgCO2/m2

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters