Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Studio Gil completes concrete house extension

  • Comment

Up-and-coming practice Studio Gil has taken the wraps off this extension and overhaul of a Victorian terrace in east London

The ‘remodelling and renovation’ scheme features concrete, both internally and externally, as well as plywood and reclaimed Iroko timber.

According to the firm, the 35m² rear extension which ‘infills’ the garden addition was designed as ‘a multi-use space for the house’ and a new ‘external room’.

The architect’s view

‘The interior of the house was massaged to create wider access corridors, improved natural light, and an upgrade in finishes.

‘The project takes an explicit interest in engaging with existing and proposed surface and materials in a very honest way. A selective palette of proposed materials comprising of white concrete, finish face plywood, reclaimed Iroko timber, and brushed steel was chosen and applied to various surfaces and finishes throughout to complement the existing brickwork and timber construction of the house. Wherever possible, materials were left in their ‘raw’ state so as to emphasise the texture and surface of the material.

T’he rear extension is flooded with natural light through the use of skylights and a new glazed wall that opens to the rear reinforcing a connection with the existing garden. White concrete and Iroko timber from the internal palette of materials are carried to the external garden surfaces forming utilitarian roles such as planters, benching, barbecue, and storage. The garden is conceived as an external room that will be frequented as much as the internal spaces.’

Studio Gil's concrete extension to a house in Mile End, east London

Project data

Architects: Studio Gil
Location: Mile End, London
Type Of Project: Residential
Structural Engineers: Conisbee
Project Architect: Pedro Gil / Kevin Widger
Design Team: Pedro Gil, Kevin Widger, Christo Meyer, Tom Melson
Client: Confidential
Funding: private residential
Tender date: May 2013
Start on site date: June 2013
Contract duration: 6 months (24 weeks)
Gross internal floor area: existing  refurbished – 70m², new build – 35m²
Form of contract and/or procurement: JCT Minor works 2011
Total cost: confidential         
Quantity surveyor:
N/A
Planning supervisor: N/A
Lighting consultant: N/A
Main contractor: SIA
Selected subcontractors and suppliers: Concrete Specialist: Solid State Concrete; Joinery: Nick McCauley Joinery; Architectural Steelwork: Hermes Rodriguez

Studio Gil's concrete extension to a house in Mile End, east London

 

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.