By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Stonehenge Visitor Centre, Wiltshire, by Denton Corker Marshall

[First look] These are the first sketches of the proposed new £25 million Stonehenge visitor centre by Denton Corker Marshall (DCM).

The scheme feautres a ‘delicately undulating canopy’ which sits ‘lightly in the landscape above a pair of self-contained pods - one transparent and mainly of glass, the other solid and mainly of timber’.

DCM landed the contest to design the new facility back in February – effectively for a second time following the demise of its original proposals in 2007 - seeing off Bennetts Associates and Edward Cullinan Architects in the process

Three months later the government confirmed the controversial new visitor centre would be built just inside the edge of the world heritage site (in May 2009).

The announcement that the £25 million scheme was to be constructed on a plot known as Airman’s Corner, about 1.5 miles west of the stones, came after months of negotiations.

The long-running visitor centre project, which has been rumbling since 1986, is set to be funded by English Heritage (EH), Highways Agency, Department for Culture, Media and Sport, the Department for Transport and the Heritage Lottery Fund (HLF) - although an application to the HLF has only just been submitted.

At the same time as unveiling the site the government also announced  it intends to close the A344 which currently takes traffic very close to the stones.  

The government hopes the centre can be built in time for London’s 2012 Olympics. To see more details about the proposals and the public consultation click here

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters