Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Stanton Williams' Virginia Water pavilion opens

  • Comment

A new £1.37 million visitor centre in Windsor Great Park, conceived by 2012 Stirling Prize-winner Stanton Williams, has been officially opened

The scheme, which was delivered by architects Archial for contractor Ashe Construction, overlooks Virginia Water - a man-made lake within the Grade I-listed Berkshire park.

Housing a ‘kiosk-style’ café, toilets and baby changing facilities, the pavilion was built with a Douglas Fir frame and features 125 cubic metres of oak cladding used for the cladding which was forested on the Windsor Estate.

Philip Everett, deputy ranger, Windsor Great Park, said: ‘The design brief called for a building which was practical, attractive and unobtrusive.

‘The architects have produced a quiet design which fits within the landscape in an unassuming way, framing the historically important vista and providing a real sense of arrival for the estimated ¾ million visitors who enter the Great Park at Virginia Water annually.’  

The project is the latest high-profile architectural commission to have been funded by landowner The Crown Estate in recent years. In 2007 Glenn Howells Architects completed the UK’s largest timber gridshell structure at the entrance to the park - the award-winning Savill Building.

Concept designers Stanton Williams' pavilion scheme in Virginia Water - project delivered by Archial

Previous story (AJ 28.10.2011)

Stanton Williams lands planning for Virginia Water pavilion

[First look + project data] Stanton Williams’ scheme for a visitor centre in Windsor Great Park has received planning permission

The practice’s design overlooks a man-made lake within the Grade I-listed Berkshire park.

The building, commissioned by the Crown Estate, will be close to the public entrance at Virginia Water.

Its ‘canopied’ form is planned to frame a view of the lake and create a sense of ‘arrival and anticipation’ – according to the practice.

Stanton Williams director Alan Stanton said: ‘We believe the project will engage and welcome people to Virginia Water, enhancing a unique place that people can enjoy visiting time and again.’

Stanton Williams' pavilion scheme in Virginia Water

Project data

Location:Virginia Water, Windsor Great Park, Surrey
Client: The Crown Estate 
Type of Project: Visitor Pavilion
Design Team: Concept design - Stanton Williams; contractors - Hertfordshire-based Ashe Construction and their design team of Archial (architects), Solutions (structural engineers) and Stuart-McCurry Partners (electrical engineers).
Architects: Stanton Williams
Structural Engineers: Webb Yates Engineers
M&E consultant: Max Fordham
Quantity surveyor: HDC
CDMC: Andrew Goddard Associates
Landscape consultant: Russ Canning & Company

 

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.