Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Stanton Williams’ King's Cross Square proposal is ‘drab’, say residents

  • Comment

A local community group has called for Network rail to scrap proposals by Stanton Williams for a new square at King’s Cross, claiming the design is ‘drab’ and ‘unimaginative’

Images of the competition-winning were unveiled last month but received a lukewarm response from residents who have asked for the design – which remains under development – to be sent back to the drawing board.

Local group King’s Cross Commnunity Projects responded to a public consultation by describing the £6 million scheme as ‘drab’ and ‘unimaginative’, demanding the start of a ‘fast participative process’ with the local community aimed at producing a ‘better result’.

They said: ‘In particular KCCP is unhappy with the lack of green space, lack of a sense of identity, need for public art, provision for cyclists, lack of a water feature and harsh paving.’

A spokesperson for Network Rail declined to respond directly to KCCP’s remarks prior to the conclusion of the public consultation, but said: ‘Stanton Williams’ design is informed by multiple constraints. For many reasons, not least that 140,000 pedestrians will walk through the square every day, green space is extremely hard to design into this space, but our architects are working on ways to incorporate more greenery.’

It is understood Network Rail is working with Stanton Williams on a number of amendments to the scheme which will address concerns raised by stakeholders during the consultation.

The 7,000m2 public realm project will replace a 1970s concourse structure which currently occupies a forecourt to the Grade I-listed Victorian train station.

The project is part of a £500 million upgrade for the station which was scooped by the studio last year following an international design competition.

 

 

 

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.