Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

'Shocking, unexpected and genuinely thrilling': My Peckham Christmas present

  • 2 Comments

Architects who turn derelict sites into places worth living in are modern-day alchemists, says Rory Olcayto

Last weekend, taking advantage of the bright, crisp December weather, I wandered around my south London neighbourhood of Peckham with an architect friend. We were talking about how tough the year had been for the construction industry. ‘Soul-destroying’, said my friend, as we drifted from bustling Rye Lane into a post-industrial no-man’s-land.

Within minutes however, we caught sight of Walter Menteth Architects’ supported housing scheme on Consort Road, and our gloomy discussion stopped. Given the immediate context – a railway viaduct behind, with arches beneath, bus depot and materials yard opposite and a busy A-road running along its length – its visual purity proved shocking, unexpected and genuinely thrilling.

Let me explain. The project has a bold sculptural form, comprised of three distinct blocks. A six-storey shared ownership scheme links with a terrace and a corner block of rented flats. The elevations are white render, they incorporate glazed winter gardens and magically, at street level, they sparkle. The architect has laid vertical slabs of Tarmac, embedded with glistening aggregate, to break up the elevational strip. Stainless steel panels on the north end, which comes to a point, soar above these slabs. It looks amazing.

The rear elevation is just as good, perhaps better. It deals with an access road (serving the arches) by sectioning off its footprint with a perimeter wall of concrete and gabion cages. It feels – and is – robust. Beyond, an elegant curving glass wall, beautifully modulated with strips of galvanised steel, provides a buffer zone between the flats and railway.

We spent time examining the building, which was completed just over two years ago. It was one of those moments when you feel good about architecture. About how compassion and craft can combine to transform the mundane, make a place out of nothing, and bring light to the darkest of environments.

It reminded me how hard the architectural profession works, throughout the UK, to steadily and incrementally improve our nation’s lot, and continues to do so, even when times are as tough as they have been lately.

All the best for Christmas and the New Year. You deserve it.
rory.olcayto@emap.com

  • 2 Comments

Readers' comments (2)

  • I am a Peckham Rye architect and I also have been staring at this building as it's not even in the desirable part of Peckham. Amazing that this quality architecture has come out of this plot opposite some seedy industrial yards. May I say that it is the developer/owner who has also largely to be thanked for such "expensive" tastes....
    David Hingamp - architect.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • Altfuturepeckham

    Hopefully the developer can be persuaded to tackle other sites in the less "desirable part of Peckham" such as the site of the recent fire on Sumner road. I agree it's a wonderful use of a difficult site, my only reservation being a question about the size of each dwelling, the small size of which seems to be blight of similar developments. I've not ventured inside so this reservation may very well be unfounded.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.