By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.

Close

Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Close

Shedkm unveils Merseyside villa proposals

[First look + plans] Shedkm has submitted plans for this two-storey, six-bedroom villa on a site in Formby, Merseyside

The 650m² building is near one of the UK’s few red squirrel reserves, and is due to start on site this summer. Completion is scheduled for 2013.

According to a spokesperson for the Liverpool-based practice, the lower level features ‘a series of simple walls which dissect the site, north-south and east-west, creating four distinct garden quarters, each with a different landscape theme: entrance forecourt; open lawn; water garden; and an outdoor garden room.’

The upper level is a ‘simple timber-clad volume’, containing private quarters and bedrooms wrapped around a ‘grand’ double-height central hall connecting with the level below.

o_donnell_house_mod_1

The architect’s view

A new stone boundary wall faces the street, screening the gardens from the road. Other boundaries will be strengthened by hedges, behind which new and existing trees will screen the upper level from neighbouring properties and vice versa.
Lower level walls, of white brick and glass, enclose living spaces, garden rooms and outbuildings. A grand, double-height central hall contains the staircase and connects to the upper level of bedrooms and private quarters.
The hall is lit from above, bringing natural light into the middle of the plan. The upper level is a timber-clad volume, supported on walls and columns, with bedroom windows screened by external timber louvres. The visible roofs of the outbuildings will be planted to blend with the gardens when viewed from the upper level and from a small balcony facing the mature trees beyond the northern boundary.
The positioning of the house in the centre of the plot is intended to reduce overlooking of neighbouring properties as much as possible. Although modern in design, the scale, height and use of natural materials allows the house to sit modestly and comfortably in its leafy setting.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters