Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Sergison Bates wins green light for 'country house clause' home

  • 3 Comments

Sergison Bates Architects has won a rare planning victory for a ‘country house clause’ project under paragraph 55 of the National Planning Policy Framework - formerly PPS7

The home for Viscount Lymington will replace a redundant 1930s water tower on his family estate at Farleigh Wallop, Hampshire.

The architects worked with planning consultant Martin Harradine on the scheme and as part of the assessment procedure the design underwent a peer review, gaining support from the likes of architectural critic Joseph Rykwert and RIBA Gold Medal-winner David Chipperfield.

Chipperfield said: ‘The built environment will always require exemplars for which architects, planners and developers may refer in order to maintain high standards of architectural quality, particularly in rural places. This house of modest size but high architectural merit, designed by a highly respected and internationally renowned architect, provides this reference.’

sergison bates farleigh wallop country house courtyard

Sergison Bates’ country clause house at Farleigh Wallop, Hampshire - courtyard

The architect’s view

The tall, sculptural form retains the powerful presence of the water tower in the landscape, but while referencing the Picturesque tradition of hunting lodges, leisure follies and prospect towers associated with English country houses and their estates, it breaks from the country house canon in its verticality and simplicity.

Sergison Bates' country clause house at Farleigh Wallop, Hampshire - model

Sergison Bates’ country clause house at Farleigh Wallop, Hampshire

Conceived as a cast block creating a massive vertical mass with deep window recesses scooped out of the walls, the house is anchored to the ground by a low courtyard extension. The interior is then carved out to create a variety of spaces: a sequence of large and smaller rooms unfolds as one moves through the house along a winding stair, to the high-ceilinged reception room on the third floor, culminating in a rooftop terrace which allows long views across the landscape.

The design integrates sustainable construction and thermal performance principles with space-making ideas. Flint field stones gathered on the site are used to create monolithic walls using white cementitious aggregate. The surface is subsequently hammered to expose the flint shards, giving the building’s material expression a light-catching quality. The architects’ energy efficient approach to construction and the ambition for the house to be an exemplar of Passivhaus standards make the project an innovative and important reference point for buildings of high quality in rural areas.

  • 3 Comments

Readers' comments (3)

  • Congratulations, brilliant project.
    Harry Wolf FAIA

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • It is great to see great architecture with us most refined and subtle. The challenge of meeting 'country house clause' in planning and then subscribe to passivhaus shows real determination. I'll be very interested in how this project turns out. I feel it may become a flagship house in more than one way.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • Is there a site plan and plan(s)?

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.