Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Sauerbruch Hutton extends Berlin office upwards

  • Comment

[FIRST LOOK] Sauerbruch Hutton has added an extra storey and reworked a rendered, 1960s upper-level addition to its Berlin office – an ex-Prussian army building from 1900

The structure now ‘appears to consist of two halves’, with the lower part retaining its original brickwork, contrasting with the grey-rendered upper floors with flush-set windows and a zig-zag roofline silhouette.

A spokesman for the practice said: ‘The clarity and robustness of the original structure with its rhythm of four metre bays and punched window façade was continued into the spatial and constructional logic of the extension.

‘The fact that the solid masonry construction of the outer walls was able to accept the load of the additional floor, and that the original spine of cast iron columns on the second floor had in any case had been removed during the 1960s reconstruction, pointed to the use of light weight prefab concrete planks spanning the entire 12m width of the building.’

The new office houses 100 staff.

 

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.