By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Sanei Hopkins gets green light for Peak District family home

[First look + plans] Sanei Hopkins has won planning permission for this 900m2 house in Baslow, Derbyshire

The ‘High Meadows’ scheme in the Peak District Park, described as a reinterpretation of the regional vernacular, replaces a 1960s bungalow.

The AJ Corus 40 Under 40 practice believes it is the first time in the UK that the walls and stacked drystone roof, which both sit on a timber structure, have been used in this way.

The design was drawn up with Elliott Wood Partnership, Max Fordham, MPA and the Landscape Partnership.

The architect’s view

The existing house and landscaping, which originally dates back to the early 1960’s, is wholly inappropriate on this very important location. The Bungalow is a particularly poor example of that genre and alien to the Peak District Park tradition and setting. The landscaping also jars with the setting due to the variety of non-indigenous species, their positioning and the artificial pond, rock garden, waterfall and associated features which resemble more a sub-urban ‘Surrey’ garden than an integral part of the Peak District.
The proposal is to demolish the existing house and replacing it with a new house which is of its time and it’s setting. The new house has been designed with sustainability at its core. Not only has it been designed to meet the current and future needs of a young and growing family with extended relatives, it has also been designed to minimise energy consumption, utilise both local and renewable materials as much as possible, generate electricity, recycle grey water, harvest the rainwater and use the energy in the surrounding ground as its primary heating source.

The house has been designed primarily as a timber structured house with the stone as a rainscreen on the outside. We wanted to extend the stone aesthetic to the roof plane as well by using the same drystone technique.
We have designed the roof to act as a ‘brown roof’ , which has a layer of drystone stacked ‘ballast’ on top. The stone surface is a protection to the membrane underneath and will weather over time to develop character and Lichens in a similar way to the copings of the drystone walls of the peak district.
The wall and roof solutions for this building are unique and novel, probably a first in this country. They are a modern interpretation of a traditional material by responding well to the issues of sustainability, regionalism and contemporary architecture in sensitive settings.

Readers' comments (1)

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters