By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Rubber stamp for Stride Treglown's rejigged Liverpool scheme

Stride Treglown has bagged planning permission these £45 million halls of residence for the University of Liverpool

The approval comes after the practice reworked its original designs (shown below) following criticism from CABE (click here to read the full review). The design watchdog said the initial plans for a pair of nine-storey, 710-bedroom student accommodation blocks were not ‘elegant’ enough and had called for ‘a calmer treatment of the elevations, with fewer architectural components’.

In response, the designs were tweaked with the glazing on the higher elements replaced by brickwork.

Dubbed EcoResidences by the practices, it is claimed the development ’will be at the cutting edge of sustainable design’ and will feature rainwater harvesting, LED lighting, air-source heat pump, solar-thermal water heating as well as green roofs with wildlife habitats built into the brickwork.

Work will start on site immediately with completion due in the summer of 2011.

Stride Treglown - Liverpool eco-residences

Stride Treglown - Liverpool eco-residences

Previous story (14.10.09)

Stride Treglown goes back to drawing board in Liverpool

Stride Treglown has reworked its Eco-residences for the University of Liverpool following criticism from CABE

The design watchdog’s review panel said the original proposals for the 707-bedroom student housing scheme (pictured) were not ‘elegant’ enough and called for ‘a calmer treatment of the elevations, with fewer architectural components’.

The report reads: ‘The choice of brick as the primary construction material has the potential to create a positive relationship between the scheme, and smaller scale buildings in its immediate context. However, the way in which the elevations are composed seems over complicated, and we think the use of fewer elements, materials, and more consistent detailing would result in a stronger design.’

It concludes: ‘The elegance of this building is key to its providing an attractive addition to the University that will stimulate interest among students and academics; we are concerned that the building has not yet achieved the design resolution suggested by such aspirations.’

Stride Treglown director Gordon Tero said the design had been ‘slightly revised’ in light of the comments and that the £45 million scheme had ‘changed for the better’.

He told the AJ: ‘The way the scheme work fundamentally hasn’t changed and we are still on track in planning. But it is now slightly more cohesive, simplified and we have changed the way we’ve responded to one corner.’

‘We would never be so arrogant as to think our scheme was perfect.’

Click Here to read the full CABE report

Previous story (3 September 2009)

Eco-residences, University of Liverpool by Stride Treglown

[First look] Stride Treglown has submitted plans for these £45 million ‘super-green’ halls of residence for the University of Liverpool

The two-block development, which will house 700 study bedrooms, features green roofs, rainwater harvesting and ‘wildlife habitats’ built into the brickwork.

The seven-storey scheme will also include a restaurant, café-bar, shops and office space, and will sit on a brownfield city centre site, south of the existing campus

Due to start on site by the end of 2009, the practice hopes to complete the project by the summer of 2011.

Project data:

Structural Engineers: WYG (Manchester)
Project Architect: Stride Treglown – Jonathan Healiss
Client: University of Liverpool
Funding: PPP
Tender date: It was OJEU’d late 2008
Start on site date: December 2009
Contract duration: 18 months
Gross internal floor area: 22,500m²
Form of contract and/or procurement: D&B
Total cost: Build cost confidential, total project cost circa £45 million    
M&Econsultant: 
WYG Manchester
Quantity surveyor: Rider Levitt Bucknall
Planning supervisor: Gleeds
Lighting consultant: Non appointed yet
Main contractor: Marcus Worthington, Preston
Selected subcontractors and suppliers: n/a
Annual CO2 emissions: 36kg/m² which is approx 14 per cent reduction

 

Readers' comments (1)

  • It's sort of better. than before. Though I'm not sure about the corner now (facing the viewer in the first picture)

    Unsuitable or offensive?

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters