Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Richard Murphy reworks Perth theatre overhaul plans

  • Comment

Edinburgh-based Richard Murphy Architects has re-submitted plans to overhaul Perth’s Grade B-listed theatre

The practice has reworked its original plans to ‘radically remodel’ the Scottish town’s 1900 theatre and make them ‘more rational’.

The £11.5 million project, which will see a new triple-height foyer built to the east of the building and a number of more recent additions replaced, has been on hold due to funding issues.

Amendments to the initial design, which had already won the go-ahead, mean new plans have had to be lodged and the scheme is not now expected on site until ‘after the Christmas panto’.

Explaining the changes to the scheme, practice founder Richard Murphy said: ‘When a scheme sits around you have second thoughts about it. There has been a slight rearranging and the plans have been made slightly more rational.’

Previous story (AJ 14.07.2010)

Richard Murphy reveals Perth theatre overhaul plans

Edinburgh-based Richard Murphy Architects has submitted plans to overhaul the 1900 Perth theatre, Scotland

The practice plans ‘to rejuvenate the arts scene’ in Perth by making its opening up the town’s existing theatre.

The project aims to enhance the current Edwardian auditorium, in the town centre. The theatre is category ‘B’ listed, dating back to 1900, and the history of theatre in Perth, way back to 1589.

The scheme will create a new triple-height foyer to the east of the building replacing a number of recent additions. This will link all of the existing and new facilities, including the bar, restaurant, box office and other social facilities.

There are also plans for a 250 capacity new studio theatre, with flat floor space and retractable seating. The exterior will be made of metal and glass to provide a reflective element.

The drastic facelift aims to play a part in larger ambitions to increase the accessibility of theatre in the 21st century.

The planning application was submitted in May.

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.