By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.

Close

Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Close

Revealed: BP's mirrored box pavilion

These are the first images of KBW Design’s and AND Architects’ pop-up pavilion for oil and gas giant BP at the London 2012 Olympic Games

The ‘temporary showcase’ structure features a mirrored façade which ‘creates a sense of low impact on the environment and invisibility by reflecting the surroundings and from the viewer’s perspective the adjacent buildings, clouds and sky.’

Inside the Fuelling the Future pavilion will be a 360-degree rotating ‘cyclorama of extraordinary panoramic images and effects’ aimed at explaining the journey energy takes before reaching the consumer.

The asymmetric pavilion‘s main structure, roof and weather proof cladding will be temporary rental stock and will go back for hire after the games.

The design team has also drawn up plans for a supersized periscope sat within a sloping stone and recycled-steel structure to the left of the main spectator entrance.

Backed by BP Target Neutral - the energy company’s not-for-profit off-shoot - the Walk in the Olympic Park scheme will allow visitors to the east London park to photograph themselves with a full image of the Olympic stadium as a backdrop, using an automated photo-capture system.

Visitors can then logon to the BP Target Neutral website to download their picture.

AND architecture's Walk in the Park structure

KBW Design’s Walk in the Park structure

Design Council CABE’s comments:

We like the design concept for this pavilion, the pronounced angle of the reflective mirrored box that allows visitors to engage with the building as they approach it and the exterior of the pavilion becoming part of the visitor experience through the mirrored facades. We also find the design evokes the spirit of the temporary sponsor pavilions through its hoarding like appearance. Rather than pretend the mirrored facade is an integral part of the building, its construction is apparent, the building is designed to support the mirrored facade. We also welcome the design detailing of the pavilion, which is of the quality you would expect for a permanent structure, and the thought given to queuing. We suggest consideration could be given to entertaining visitors whilst they queue, for example, perhaps an activity or information display could be integrated within the queuing barriers. We urge the sponsor and the design team to ensure the quality and impact of the exterior design is translated into the interior. The interior design should be bold and the content co-ordinated to match the expectations of the visitor.

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters