By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Peter Cook's CRAB wins Queensland architecture school project

[FIRST LOOK] Peter Cook and Gavin Robotham’s CRAB Studio has scooped the contest for the new Soheil Abedian School of Architecture for Bond University in the Gold Coast of Queensland, Australia

Designed together with Australian Royal Gold Medallist Brit Andresen, the building will sit on Arata Isozaki’s 1987 campus and will be attached to the University’s School of Sustainability.

The victorious scheme has been described as ‘a raw but highly modulated composition of fluted timber and panel surfaces’.

At the heart of the project is a central ‘gently climbing’ street lined on one side by two-storey studio and a chain of offices and laboratories on the other.

The architect’s view 

Bond’s new School of Architecture might be experienced as a varied and episodic journey ; sheltered and determined to the north , the building is airy, effortless and free to the south.

The curvature of its spinal interior route establishes a new soft core for the North West Quadrant – a core populated by the life of the school by student experimentation, social gatherings, small lectures, crits and spontaneous events.

Leaving the existing spine pathway, the broad internal path dives under the nose of the quiet-study strip and runs along the side of the ‘scoops’. The path rises slowly upwards from the entrance – echoing the topography of adjoining garden.

From this street the faculty’s studios and larger gathering spaces spread out onto a terraced deck – which itself melts into the re-vegetated* garden.

Deck – studios - scoops -street -study strip, delineate the scheme.

We wish to create a very ambient building where the individual can really identify with the nature of his or her activity. Therefore the components of the building – the pads and scoops each have notable shifts of direction or size.

The wrapping of the building is a softer progression. Undulating in plan and sheltering from direct northern light (the sunny side) and filtering southern light into the interior. Avoiding glare and overheating.

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters