By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Pardey and Ström complete rural self-build sensation

John Pardey Architects with Ström Architects has completed this self-build house in the village of Bourne End, Buckinghamshire

According to the architects, the £1 million home on the edge of the Chilterns area of Outstanding National Beauty, is ‘very close to being zero carbon’.

A spokesman said: ‘The clients’ brief was to build a very sustainable and contemporary family home that would have the flexibility to successfully cope with changing family conditions as their children grow up and leave the nest. This lead to a house where they can live in one extended space while family bedrooms can be shut down and left on tick-over.’

Magnus Ström worked with John Pardey Architects until May 2010 when he set up his own practice (see AJ 16.07.2010). He collaborated with his former firm and ‘working with the detail and construction side of the project as well as overseeing it on site’.

John Pardey Architects and Ström Architects' Hurst House in the village of Bourne End, Buckinghamshire

John Pardey Architects and Ström Architects’ Hurst House in the village of Bourne End, Buckinghamshire

The architects’ view

The environmental impact of the house was considered from the outset and we were aiming to get veryclose to being a zero carbon home.

The building utilises very high levels of insulation. A small highly efficient gas boiler, together with heat recovery ventilation, rainwater recycling, solar water heating, a 10kW wood burner and a 9.9kWp photovoltaic installation, and low energy fittings throughout, ensure the property has an overall near zero CO2 impact rating. Since the building was connected to services, it has generated 25 per cent more electricity than has been used.

We employed high quality natural materials that enhances and harmonises with the site; local Weston Underwood coursed stone to ground floor walls, and the upper floor element is clad in British Sweet Chestnut, which weathers to a natural silver colour and will last for many centuries without further maintenance. To the garden side, panels of pre-weathered zinc, set within the timber sleeve are employed. These materials will all weather naturally and blend harmoniously with the site and surroundings.

Readers' comments (1)

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters