By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Niall McLaughlin submits Whitechapel housing scheme

[First look + plans + project data] Niall McLaughlin Architects has submitted a planning application for this residential scheme in Whitechapel, east London

The 13-unit scheme is proposed for a 10.8m by 38.0m plot of land that was cleared by Second World War bombing.

Located in the Henry Astley Derbyshire-designed 1881 Whitechapel Estate, the 1,250m² project for Peabody housing association is similar in height to its surrounding buildings.

The project replaces a small car park on the site, creating five new parking spaces and a disabled parking facility elsewhere.

Niall McLaughlin Architects' Peabody residential scheme in Whitechapel, London

Niall McLaughlin Architects’ Peabody residential scheme in Whitechapel, London

Project data

Architects: Niall McLaughlin Architects
Location: Whitechapel Estate, Tower Hamlets, London
Type of Project: Residential development, 13 units
Structural Engineers: Ellis & Moore
Client: Peabody
Funding: Peabody and the Homes & Communities Agency
Tender date: Autumn 2011
Start on site date: 2012
Contract duration: TBC
Gross internal floor area: 1,250m²
Form of contract and/or procurement: TBC
Total cost: TBC
M&e consultant: NIFES
Quantity surveyor: Pellings
Planning supervisor: /
Lighting consultant: /
Main contractor: /
Selected subcontractors and suppliers: /
Annual co2 emissions: /

 

The Architect’s view

This proposed development at Peabody’s Whitechapel Estate in east London completes an ensemble of 6 housing blocks surrounding an internal courtyard.  The proposal aims to respect the massing and characteristics of the existing buildings on the estate and continues the idea of ‘open corners’, promoting easy pedestrian access and views between the courtyard and the surrounding streets. The design of the block takes cues from the typical Peabody housing blocks, designed by Henry Derbyshire in the 1870s. Deep, white reveals around windows and balconies contrast the brick facade and provide sufficient space for planters on the cills. A naturally lit winding staircase provides access into the 13 new 1/2/3 and 4-bed units of which at least 50 per cent will be affordable.

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters