By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Newcomer Kamvari wins first planning consent

Emerging practice Kamvari Architects has won its first planning permission - a £650,000 overhaul and extension of a family home in north London  

Featuring two sunken courtyards, te 150m² scheme reworks an existing basement with the bulk of the new addition under the garden.

Kamvari Architects featured in the AJ’s ongoing new practice series earlier this year (AJ 11.05.2012).

120307_Harman_Drive_Final_Option_sections_furniture_Sc_1_100_A2_SK1

The architect’s view

The proposal reorganises a single family house through a ground floor and basement extension.The property had previously been extended, by the same owner, and the kitchen relocated to what formally was the garage. Tthis had increased floor are but resulted in quite unusual and unusable space being generated. With vast formal entertainment space the family was forced to used a front room as the main family space.The client was seeking a basement extension which would allow the family space to be moved downstairs and the ground floor to be reorganised for entertainment.

Kamvari_Architects_Harman_Drive


Our challenge was to address this so that the spatial quality of the basement would be such that the family would be comfortable to spend time there. Through a number of proposals we were able to show the client the spatial quality achieved through traditional means of basement extensions and how, through the use of a simple sunken courtyards, this could be transformed.
Our proposal changes the basement from cramped and unlit space to one which is better suited to permanent occupation, the courtyards allow us to link the basement to the garden and to be able to designate outdoor amenity space on the basement level creating a naturally lit interior condition. The courtyards also help to organise the space by separating the main living spaces from the gym which is hidden across the courtyard , in this way the courtyard serve as buffers between the living spaces and the space designated for activity.
The impact of the basement extension is reduced by hiding the bulk of the extension under the garden, in this way the visual impact is minimised and the green roof can be used as part of the garden.
The simple use of sunken courtyard meant that the family space which would be relocated to the basement would be space which would cater for the clients family and their needs.

Project data

Architects: Kamvari Architects
Location: London, UK
Type Of Project: extension and refurbishment
Project Architect:
Omid Kamvari
Design Team: Nazanin Behboodikhah, Sharareh Khodabakhsh
Client: Tamaya
Funding: Private
Gross internal floor area: 150m²
Form of contract and/or procurement: design and build
Total cost: £650,000   
Quantity surveyor:
N/a
Planning supervisor: Kamvari Architects
Selected subcontractors and suppliers: N/a
Annual co2 emissions: N/a

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters