By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.

Close

Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Close

New images revealed of AHMM-led team's BBC television centre overhaul

New images have been revealed of the £200 million overhaul of the Grade II-listed, 1950s BBC Television Centre in Shepherd’s Bush, west London

The mixed-use development by AHMM, working alongside Duggan Morris, HOK and Maccreanor Lavington includes offices, studio space for the BBC, leisure facilities, a hotel and 1,000 new homes.

Due to be submitted for planning in May, the £500 million scheme for developer Stanhope will open up the landmark centre to the public for the first time with the famous forecourt remodelled to include shops, leisure and entertainment uses.

The BBC will continue to have ‘a significant presence’ at Television Centre with the BBC Studios and Post Production due to return in 2015 to operate three studios. From 2014, BBC Worldwide will move into a new corporate headquarters building following the refurbishment of Stage 6.

Paul Monaghan, director of Allford Hall Monaghan Morris, said: ‘This unique opportunity will see the creation of a masterplan which will open up this much loved site, and the iconic buildings set within it, to the public for the first time and reconnect it with the surrounding neighbourhoods. We look forward to developing the exciting proposals as the project moves through planning and onto site.’

Landscape specialists Gillespies are working on the public realm.

The latest proposals for BBC Television centre by AHMM, Duggan Morris and Maccreanor Lavington (24 April 2013). Drama block.

The latest proposals for BBC Television centre by AHMM, Duggan Morris and Maccreanor Lavington (24 April 2013). Drama block by AHMM

The design team’s overview

  • Plot A - The current ‘Stages 4 and 5’buildings will be remodelled and refurbished to provide retail, leisure and office space, called The Television Factory it will be a new creative hub for businesses in the area that will house up to 3,000 people. The listed buildings and the remodelled forecourt, frontage and elevation of Television Centre from Wood Lane will be retained.  It is intended that the location and continued presence of the BBC will attract creative and media companies to Television Centre. The Forecourt will be remodelled as a large space predominantly hard landscaped for pedestrians, it is envisaged that a range of activities can take place including events such as filming, farmers markets and occasional concerts.
  • Plot B - The ‘Inner Ring’ of Television Centre will be refurbished by AHMM to provide space for a boutique hotel and a series of residential apartments. Helios Plaza, at the heart of Television Centre will be sensitively remodelled to enhance the setting of the Helios Sculpture and fountain by TB Huxley Jones. A new concentric courtyard will be shared with Plot C (the ‘Crescent’).
  • Plot C – Designed by AHMM, the ‘Crescent’ will accommodate five clusters of dwellings in ‘mansion block’ style buildings looking over Hammersmith Park or the new courtyard. The height of Plot C is kept to a lower level than the height of the ‘Inner Ring’ to give the existing prominence over the new.
  • Plot D – The existing ‘Restaurant Block’ will be replaced with a new residential scheme designed by Duggan Morris. The intention is that this building will hold the northern frontage facing on to Hammersmith Park, and will respond to the scale of the ‘Crescent’.
  • Plot E – The sequence of buildings that replace the ‘Drama Block’ will enclose a central courtyard and are designed to maximise the amount of dual aspect accommodation.  The building tiers down in scale in order to maximise opportunities for sun and daylight to penetrate into the central space.  It also responds to the scale of the neighbouring streets and creates a ‘book end’ frontage to Hammersmith Park, at a similar scale to the new crescent building.
  • Plot F – two rows of town houses are located to the south of the site around a ‘Village Green’.  These dwellings provide family accommodation with private rear gardens.  The scale and form of these buildings aim to complement that of the houses which back onto the site from Frithville Gardens.
  • Plot G – The scheme proposes the demolition of the existing ‘East Tower’ so it can be replaced with ‘a more slender and appropriately’ sited building by AHMM. The footprint of this building is split into two elements which step up in height from the ‘Drama Block’ towards Wood Lane.  The tower sits closer to Wood Lane to engage the building with the wider urban context.  This provides an urban marker, mirroring that of the masterplan for the extension to Westfield.  This building is curved in plan which responds to the concentric layout of the site also allows the route adjacent to the viaduct to be opened up.
  • Plot H – The building on Plot H replaces the existing Multi Storey Car Park on Wood Lane and is designed by Maccreanor Lavington.    The buildings step up from the scale of houses in Macfarlane Road and re-introduces Macfarlane Place as a pedestrian route connecting through the open viaduct arch to the remainder of the masterplan. Plot J - ‘Studios 1-3’ will be refitted as ‘state of the art’ studio space and will continue to be operated by BBC Studios and Post Production (S&PP).  The opening up of the site enables the audience and ‘talent’ experience to be greatly enhanced.
  • BBC Worldwide will be housed in a new headquarters in a refurbishment of the ‘Stage 6’building fronting Wood Lane, with the internal works designed by HOK.
  • There will be approximately 1,000 new residential units and townhouses in total, including affordable housing and around 575 car parking spaces. All the housing will benefit from access to new open spaces and courtyards in the development as well as access to Hammersmith Park.
  • New built residences will have the use of terraces at ground floor levels and balconies, winter gardens or roof gardens at upper levels.
  • The new public realm by Gillespies reinvents the existing forecourt and Helios Plaza as attractive public spaces, which gives an address on to Wood Lane and provide a backdrop for varied activities.
  • The masterplan respects the existing massing of the Television Centre building; it builds a new tower to replace the existing tower and places housing to address boundaries with existing low rise residential areas and the park.
  • RIBA award winning practice Allford Hall Monaghan Morris is Stanhope’s lead architect on the project, supported by Maccreanor Lavington and Duggan Morris.
  • The commercial accommodation will achieve an ‘excellent’ BREEAM rating and the residential accommodation will achieve Code for Sustainable Homes ‘level 4’.  The masterplan embraces a holistic and site-wide approach to sustainability.

 

Previous story (AJ 05.02.2013)

More architects join AHMM’s BBC’s television centre overhaul

Duggan Morris and Maccreanor Lavington have joined the AHMM-led team working on the plans to transform the 1950s BBC Television Centre in Shepherd’s Bush, west London

The news comes as developer Stanhope, which bought the Grade II-listed centre for £200 million last summer (AJ 20.07.2012), unveiled the first images of the proposals to turn the 1950s landmark into a mixed-use development with offices,studio space for the BBC, leisure facilities, a hotel and 1,000 new homes.

It is understood the project will cost around £500 million to build and could be worth £1billion once complete.

Under the proposals, the ‘inner ring’ of the original Norman and Dawbarn-designed Television Centre will be converted into a hotel and flats and the existing Stage 4 and 5 buildings will become home to speculative office space for local new media and creative businesses.

Studios 1-3 will be refitted and continue to be operated by BBC Studios and Post Production while the BBC Worldwide’s new headquarters will be housed in the refurbished ‘Stage 6’ building fronting onto Wood Lane which will be refitted by HOK.

The existing drama block, restaurant block and multi-storey car park on Wood Lane will be flattened and replaced with new apartment blocks and townhouses. The East Tower will also go, making way for a ‘a more slender and appropriately positioned residential building’.

There are also plans for a ‘village green’ of town houses for families with private rear gardens to the south of the site.

Paul Monaghan, director of Allford Hall Monaghan Morris (AHMM), said: ‘This unique opportunity will see the creation of a masterplan which will open up this much loved site, and the iconic buildings set within it, to the public for the first time and reconnect it with the surrounding neighbourhoods.’ed, including the instantly recognisable exterior view.’  

Readers' comments (1)

  • May I draw your attention to this campaign which is appealing to Stanhope to retain all eight of the working studios at Television Centre. Celebrity support comes from Phillip Schofield, Esther Rantzen, Jeremy Clarkson, Miranda Hart, Richard Wilson, Sir David Jason, Sir Michael Parkinson, Matt Lucas, Alexander Armstrong and many, many more... www.savetvc.co.uk

    Unsuitable or offensive?

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters