Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Meld scoops planning for sloping house in Hitchin

  • Comment

[First look] Meldarchitecture has won planning permission for this 130m² timber-frame family home in Hitchin, Hertfordshire

Replacing an earlier proposal for a brick and render ‘box with pitched roof’, the project responds to a tapering and sloping topography by moving the living, dining and kitchen areas to first floor and creating a single storey building to the rear.

According to the London-based practice, the design will maximise sunlight in the north-facing garden and minimise the removal of soil.

The roof and walls at first floor and above will be clad in open-jointed timber with conventional brick clad cavity and concrete retaining walls below.

Meld Architecture's family home project in Hitchin, Hertfordshire

Meld Architecture’s family home project in Hitchin, Hertfordshire

The house will also collect rainwater for flushing toilets and garden irrigation while thermal solar panels will provide domestic hot water.

Planning permission was granted by North Hertfordshire District Council in April.

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.