Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Make unveils Chinese debut

  • 2 Comments

Ken Shuttleworth’s practice Make Architects has released these images of its first completed building in mainland China - a sales centre and exhibition pavilion in Weihai

The 550m² seafront building on the northern coast of the Shandong Peninsula provides a reception area and ‘information hub for potential customers’ of a huge new residential development built on reclaimed land in the Yellow Sea.

According to John Puttick, who leads Make’s Beijing studio, the practice has five other projects under construction in the region.

Make Architects' Weihai Pavilion in eastern China

Make Architects’ Weihai Pavilion in eastern China

The architect’s view

Simon Lincoln, project architect for the Weihai Pavilion

‘The Weihai Pavilion, is designed so that its users can see the full beauty of the ocean from the comfort of the pavilion. Reducing environmental impact in everything we build is a priority, and this is a philosophy that informs our decisions from the beginning to the end of the design and construction process. The pavilion is only glazed on one elevation to provide 180 degree uninterrupted views, the rest of the structure is solid. The glazed facade allows floods of natural light into the main space while the over-sailing roof provides shade for the building during the hot summer months. These elements ensure a more energy efficient building.

‘Weihai Pavilion and its surrounding landscape have been designed to create a gradually unfolding journey through the site. As visitors cross the bridge to the new island, they follow a winding, landscaped pathway leading to the pavilion and are welcomed by an enclosure reflecting the city behind them. Once inside the building, visitors are led through a series of spaces in which the views to the ocean are gradually revealed.

‘The pavilion is divided into two main spaces, separated by a spine wall which is vertically clad with bamboo. This main space houses a model display area, bar, small cinema, meeting spaces and offices, and spills out onto a continuous terrace that wraps around the exterior of the pavilion. The over-sailing roof gives the building its striking form, and provides shaded coverage for the building and terrace.’

Make Architects' Weihai Pavilion in eastern China

Make Architects’ Weihai Pavilion in eastern China

.

  • 2 Comments

Readers' comments (2)

  • The pavilion houses the sales offices for the new development of Weihai's island residential area.
    So far so good. The real estate project shows a floor model of some ten high rising towers, reminding me of Etrimo buildings in Brussels: ugly.
    Furthermore, these towers are far too high to be located on the sea shore. This might turn out to be the worse project Weihai is building.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • Regarding my first message, I need to clarify one point: Make Architects who designed the pavilion are not the project architects for the residential towers.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.