Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Largest open-plan office in the world: Gehry reveals Facebook proposals

  • Comment

Facebook has confirmed it is working with starchitect Frank Gehry on a 40,000m² expansion of its existing headquarters

The Facebook West scheme for the social networking behemoth will create the largest open-plan office in the world, housing around 3,400 engineers.

The quarter-mile long project in Menlo Park on the edge of San Francisco Bay features a number of different ‘neighbourhoods’ and a green roof and could start on site next spring (2013).

Frank Gehry with Mark Zuckerberg and the model of Facebook West

Source: Everett Katigbak, Facebook

Frank Gehry with Mark Zuckerberg and the model of Facebook West

Facebook’s co-founder Mark Zuckerberg said: ‘I’m excited to work with Frank Gehry to design our new campus. The idea is to make the perfect engineering space: one giant room that fits thousands of people, all close enough to collaborate together. It will be the largest open floor plan in the world, but it will also have plenty of private, quiet spaces as well.

He added: ‘The roof of the building will be a park that blends into the community with a long walking trail, a field and lots of places to sit. From the outside it will appear as if you’re looking at a hill in nature.’

Project description - Facebook spokesman

It is one, large office that will be broken up by conference rooms and break-away spaces, with a parking structure underneath. There will be a rooftop garden, as well as a ground level one. Frank is famous for his ability to execute on the wishes of his client while keeping his projects within their budget.

As such, the costs of the campus will be considerably lower than most of Frank’s previous work. This is especially true as the building is designed to be simple—almost like a giant warehouse, rather than a monument to Frank or Mark. It’s emphasis is on functionality, rather than extravagance.  

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.