By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Green light for Ström Architects' Dorset house

Ström Architects has bagged planning permission for this 213m² house in Swanage, Dorset

The single-storey scheme, which replaces an existing home on the woodland site, features a large cantilever and will have views over the Durlston Country Park.

According to the Lymington-based practice, which was founded by ex-John Pardey Architects director Magnus Ström in early 2010, the home will start on site in August this year.

magnus_strom_5

The architect’s view

‘The site is heavily wooded and enjoys a beautiful south aspect with a view over the Durlston Country Park.
We early established the advantages of a single-storey building which helped froma planning point of view, as the proposed building is no higher than the existing and it allowed a simple arrangement of space suiting the clients’ brief of a house for their ‘retirement’. At the same time, the design reduces the visual impact from across the valley when looking back towards the house.

The sloping site with mature trees very much dictated the positioning of the dwelling. Vehicular access is via the front of the property and we separated vehicles and entrance from the landscaped garden through a retaining wall that defines different levels. This arrangement also ensures cars are hidden out of sight, so that the view south is maximised and free of cars and other clutter.

‘The single storey house, cantilevers over the retaining wall and provides protection to the car park and entrance. The large cantilever of the house is achieved through two concrete planes, the floor and roof acting together like a space beam. The concrete structure is then in-filled with simple timber dry-lining, leaving the edges of the concrete frame visible externally.

‘The external retaining walls and chimney breast will be in local Purbeck stone, anchoring the house in its location.’

 

Project data

Architects: Ström Architects
Location: Swanage, Dorset
Type Of Project: one-off house
Structural Engineers: Barton Engineers
Project Architect: Magnus Ström
Client: Private
Funding: Private
Tender date: June 2014
Start on site date: August 2014
Contract duration: 12 months
Gross internal floor area: 213m²
Form of contract and/or procurement: traditional, intermediate with CD
Total cost: Private
Quantity surveyor: Stockdale
Main contractor: t.b.c.
Selected subcontractors and suppliers: t.b.c.
Annual co2 emissions: t.b.c.

Readers' comments (2)

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

    The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

    AJ newsletters