By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.

Close

Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Close

Green light for Assael's office-to-home scheme in Clapham

Assael Architecture has won planning consent for this £6 million scheme in Clapham, South London

The four-storey development at 25-33 Macaulay Road will provide up to 32 small commercial studios with the option, depending on market conditions, of being converted to residential use without the need for additional planning permission.

The scheme is part of Assael’s wider design for the site which will also deliver 96 private and affordable homes.

The result is a design that ‘mirrors the construction, orientation and detailing of adjacent finger-like buildings, which run east to west’. This is complimented by an internal courtyard, featuring large areas of glass with modern fenestration.  The building form provides multiple, vertical circulation cores and access to all units via external bridges floating across the courtyard spaces, maximising flexibility and contributing to the character of the courtyard.

The scheme aims for a high level of sustainability. Carbon emissions will be reduced by between 11.1 per cent and 13.3 per cent through passive design and energy efficiency measures. These include lighting and heating controls, natural ventilation, passive solar design and roof-mounted photovoltaic cells.

The architect’s view - Russell Pedley, director at Assael Architecture

‘The scheme responds to property market conditions because it is designed to be flexible, as well as highly sustainable.

‘Hence while the building will be brought to the market as a commercial scheme containing commercial units, after an agreed period of marketing, if it is deemed that some units would be more suitable as residential, they can be converted easily without new planning consent. 

‘This approach not only kick starts the development which will deliver nearly 100 new homes, but also reduces risk, making the project more attractive to funders and helps to safeguard the developer’s investment.’

‘Our design achieves a balance, delivering studios attractive to the cultural industries, yet capable of conversion to residential “loft style” apartments in response to market demand.  This in a robust and flexible building form able to deal with the inherent technical challenges and contribute to the character of the conservation area.’

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters