By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Go-ahead for Jonathan Hendry's 'medieval' homes scheme

Jonathan Hendry Architects has won planning permission for eight houses in the village of Waltham, north-east Lincolnshire

Based on the idea of ‘a medieval walled garden’, the buildings’ simplistic detailing references English garden cottages.

Work is expected to start on site later this year.

Model_cropped_copy

The architect’s view

Our aim was to create a new piece of village. A place that has unique characteristic’s appropriate for its location and context.

The design is arranged around a group of intimate enclosed kitchen gardens. Walls define space and create thresholds; they provide shelter, security, privacy and a place to grow plants against or kick a ball within. They form an intimate place defined by a wall containing a garden.

The first dwelling to be seen on entering the development has the appearance of a gardeners cottage; an entrance to a walled garden on a country estate.

The buildings simplistic detailing and fenestration with the use of natural materials make an analogy to English garden cottages; dwellings that age gracefully and timelessly.

The buildings rise above the wall with glistening terracotta tiles, a character inherent in the existing roofscape of this part of the village.

Every dwelling opens onto a south facing garden where the extensive use of glass makes the dwelling feel like a room within a garden. A second garden courtyard provides a walled allotment isolated from the dwelling and the domestic intimacy of the interiors.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters