By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Foster unveils Datong 'sunken pyramid'

Foster + Partners has revealed the first images of its proposed 32,000m2 Datong Art Museum

One of four new buildings within Datong New City’s cultural plaza, the scheme is already on site and is set to complete next year (2013).

The museum, designed as four interconnected Corten steel-clad pyramids, features a 37 metre-high central gallery.

Luke Fox, a senior partner at Foster + Partners, said: ‘When complete, Datong’s new quarter will be the centre of the city’s cultural life, with the new museum as its ‘urban room’ - a dynamic space, open to everyone to meet and enjoy its different displays and activities.’

The architect’s view

Externally, the building’s form is conceived as an erupted landscape. The entire museum is sunk into the ground with only the peaks of the roof visible at ground level. The roof is clad in earth-toned Corten steel, which will weather naturally over time. The building relates in scale to the three other cultural buildings in the group, balancing the overall composition of the masterplan while maximising the internal volume of the Grand Gallery.
The roof is composed of four interconnected pyramids, which increase in height and fan outwards towards the four corners of the cultural plaza. A clerestory between each volume creates a dynamic play of light and shade internally, while illuminating the building from within to create a beacon for the new cultural quarter at night. Visitors approach via a gentle ramp and stair, which are integrated with the sunken plaza to create an informal amphitheatre. The arrival sequence culminates in a dramatic overview of the Grand Gallery.

The roof accounts for 70 per cent of the exposed surface area

The interior is designed to be highly flexible to accommodate a changing programme of displays. The Grand Gallery is arranged over a single level, which can be subdivided to create individual exhibition spaces, and the services are fully integrated with the structure. The children’s gallery, group entrance lobby, café, restaurant and support spaces are arranged around sunken courtyards to draw in daylight.

High-level skylights take advantage of the building’s north and north-west orientation, using natural light to aid orientation while minimising solar gain and ensuring the optimum environment for the works of art. A high-performance enclosure further reduces energy use. The roof, which accounts for 70 per cent of the exposed surface area, is insulated to twice building code requirements and, with just 10 per cent glazing, maintenance requirements are also minimised.

 

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters