By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Flanagan Lawrence’s contest-winning Littlehampton stage completes

[First look + plans + project data] Flanagan Lawrence has cut the ribbon on its competition-winning seafront shelter and performance space in Littlehampton

The outfit – formerly known as BFLS – defeated a raft of practices including NEX, Ian McChesney and Asif Khan to win the £100,000 project two years ago.

The 20m² structure for Littlehampton Town Council opened last month and features two curved, sprayed concrete shells each facing opposite directions.

The first shell overlooks a sunken garden and will be used as a bandstand. Its acoustic design creates a reflective surface to project sound towards audiences in the green space.  

The second shell faces the coast and will be used as a shelter where visitors can listen to the sea. Buskers may also perform in the promenade-facing shelter.

According to a statement from the practice: ‘The two shells appear like white land forms emerging from the grass of the local greensward.

‘This reflects the historical context of the concrete sound mirrors along the south coast at Dungeness, and the visually striking form of the local sand dunes.’

When the contest winner was announced shortlisted architects criticised the local authority for choosing what was deemed to be a ‘standard product’ as the winner.

Finalists highlighted the similarity between then-named BFLS’s victorious scheme and the temporary performance venue launched in March 2012 by the firm’s Soundforms joint venture with Arup Acoustics, ES Global and IMG Artists.

Section: Flanagan Lawrence's competition-winning seafront shelter and performance space in Littlehampton

Section: Flanagan Lawrence’s competition-winning seafront shelter and performance space in Littlehampton

 

Project data

Architects: Flanagan Lawrence
Location: The Promenade, Littlehampton
Type Of Project: Cultural
Structural Engineers: Expedition
Project Director: Jason Flanagan
Project Architect: Paul Bavister
Digital optimisation: Andrea Vannini
Design Team: Flanagan Lawrence / Expedition
Client: Littlehampton Town Council
Funding: Public
Tender date: January 2013
Start on site date: September 2013
Contract duration: 3 Months
Gross internal floor area: 20msq and acoustically optimised to fit 12 / 15 musicians
Form of contract and/or procurement: JCT Minor Works 2011
Cost: £100k (Stage & Shelter)
M&E consultant: N/a
Quantity surveyor: N/a
Planning supervisor: N/a
Lighting consultant: N/a
Main contractor: Shotcrete
CDM co-ordinator: Jackson Coles
Selected subcontractors and suppliers: N/a
Annual co2 emissions: N/a

 

 

 

 

 

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters