By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

First look: Darling wins go-ahead for Soho showstopper

Darling Associates has bagged permission for the mixed-use redevelopment of the Quadrangle building in Wardour Street and Oxford Street, central London

The proposals for the block close to the heart of Soho will retain the historic Bannister Fletcher-designed Oxford Street façade and add two additional residential floors featuring a vertical garden and terracing.

Below the rooftop luxury apartments, the 12 000m² scheme includes ‘high spec’ offices and shops.

Consturction work is due to start in the spring of 2013.

The architect’s view

[Our] response to the site was described as ‘exciting’ and ‘dramatic’ by the Westminster Planning Committee members who unanimously approved the scheme. It answered the challenges posed by a tight urban site, whilst balancing client aspirations with the views and considerations of local residents, community groups, and the Planning Authority.
The committee members particularly supported the creation of a contemporary corner entrance at the junction of Wardour Street and Hollen Street, which it was felt responded to the grid plan arrangements of the surrounding streets.
The listed facades are to be retained and improved whilst the entrances and reception areas rationalised in a more generous and logical layout and a new internal core will better serve the different users of the building.
As part of the general improvement to common areas, the lightwell serves as a focus at the heart of the scheme, with new glazed facade to the courtyards rising to the rooftop allowing light into the building.

The exisitng Quadrangle Building in Wardour Street , Soho

The exisitng Quadrangle Building in Wardour Street , Soho

Project data

Architects: Darling Associates
Location: Oxford Street / Wardour Street
Type Of Project: Mixed use
Structural Engineers: Furness Partnership
Project Architect: Damion Burrows
Client: Resolution Property Group
Funding: Not known
Tender date: January 2013
Start on site date: April 2013
Contract duration: 18 months
Gross internal floor area: 141, 237ft²
Form of contract and/or procurement: db
Total cost: £27 million 
M&e consultant: 
URS
Quantity surveyor: Canmoor
Planning supervisor: G.E.
Lighting consultant: EQ2 Client
Main contractor: N/a
Selected subcontractors and suppliers: n/a
Annual co2 emissions: Not known

Readers' comments (1)

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters