By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Chipperfield wins Nobel Centre job

David Chipperfield Architects has won the prestigious competition for Stockholm’s new Nobel Centre

The RIBA Gold Medallist saw off two rival shortlisted studios – Sweden’s Wingårdhs arkitekter and Johan Celsing Arkitektkontor – to be ‘unanimously’ selected for the high-profile job.

Chipperfield said: We are extremely excited and honoured to have been selected to be the architects for the Nobel Center. We look forward to working together to develop a building that reflects both the values of the Nobel Prize and the high expectations of the citizens of Stockholm.’

In a statement, the competition jury praised Chipperfield’s ‘elegant, timeless and attractive’ proposal for a new brass-club headquarters to host the annual international awards ceremony.  

The jury said: ‘The revised façade design, with its shimmering vertical brass elements and glass, has a lofty elegance and quality that can be associated with the Nobel Prize.’

Jury chair and Nobel Foundation executive director Lars Heikensten added: The jury finds the lightness and openness of the building very appealing and consistent with the Nobel Foundation’s explicit ambition to create an open and welcoming Centre for the general public.’

Planned to open in 2018, the headquarters on the Blasieholmsudden peninsula will include exhibition spaces, meeting rooms, a library, restaurant, shop and a large auditorium where the annual Nobel Prize award ceremony will take place.

The three finalists were asked to scale down their 20,000m² proposals during the competition’s second stage. 

Nobel

 

 

Readers' comments (1)

  • Please help us save the maritime heritage on Blasieholmen !
    The Nobel Congress Center will, if built, demolish a maritime heritage consisting of a customs house from 1876 and two unique wooden warehouses from 1910.

    The Customs House has great historical value as a representative of late-19th-century government and administrative buildings in general and of Stockholm’s customs services, in particular. It is a link in the chain of customs houses in Stockholm from different periods and was designed by renowned architect Axel Fredrik Nyström, who was also responsible for the old National Archives building.
    The warehouses from 1910, together with the ground cover of large paving stones, reflect efforts made in the early 20th century to improve customs’ work environment and to create better and more modern storage facilities at Stockholm’s harbours. Today, the warehouses are unique in Stockholm, since there are no longer any similar warehouses remaining at Stockholm’s harbours.
    facebook.com/bevarablasieholmen

    Unsuitable or offensive?

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters