By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Collective Architecture wins go-ahead for zinc-clad hall

[First look + plans] Collective Architecture has landed planning permission for this new community hall in the Bellsmyre council estate, West Dunbartonshire

Work could start on the zinc-clad centre, which will replace the existing Howatshaws Community Hall, in September this year (2012) subject to BIG lottery funding.

The practice was asked by the Bellsmyre Community Advice Centre in May 2011 to carry out an ‘extensive feasibility study’, originally looking at the refurbishment and extension of the existing hall as well as a potential new-build option - the preferred proposal which was subsequently taken to planning.

s_EL_100_3A__copy_2

The architect’s view

The brief required a design to provide a flexible multi purpose hall space for use by community groups alongside permanent office accommodation for the newly formed Bellsmyre Development Trust. Collective Architecture have designed the new centre as two distinct zinc clad volumes, which house the hall and office space. A single storey timber band ties the two volumes together and forms the entrance foyer.
A clear public frontage has been created along the south facing street elevation by carefully arranging the off street parking, seating, bicycle stands and soft-landscaping.
A private garden area has been created to the back of the building which can serve as a spill out area for the main hall or play spaces, whilst a large open space to the north of the site will be developed to provide complimentary space to the new community building such as a community garden.

It is hoped that the new facility will act as a catalyst for future development of the area.

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters