Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Caruso St John wins go-ahead for Tate Britain revamp

  • 2 Comments

Westminster City Council has approved plans by Caruso St John for a £45 million redevelopment of the Tate Britain gallery at Millbank, central London

The project includes the refurbishment of the south eastern galleries, the creation of a new schools’ area, a new café on the lower ground level and opening up a new members’ area on the Millbank side of the first floor.

Despite criticism from the Victorian Society prior, the authority’s planning committee also agreed to approve a new central staircase in the main rotunda which will be made from white concrete and adorned with translucent glass balustrades (pictured above).

Councillor Alastair Moss, the chair of the council’s planning and city development committee, said: ‘[It is our] aim to foster world class galleries and we feel that these improvements will make sure that the Tate continues to be a global success.’

‘These plans will enhance this Grade II listed building, and improve an already successful and internationally renowned gallery making it even better for people who want to visit it.’

Caruso St John originally won the high-profile competition to mastermind the remodelling and renovation of the ‘core visitor areas’ within the existing Grade II*-listed building in December 2006.

A future timescale is not yet known.

Previous story 31.03.10

Three years on: Caruso St John submits Tate Britain plans

Caruso St John has finally submitted a planning application for the £45 million redevelopment of the Tate Britain gallery at Millbank, central London

The practice originally won the high-profile competition to mastermind the remodelling and renovation of the ‘core visitor areas’ within the existing Grade II*-listed building in December 2006.

Now with half of the funds raised, Tate intends to press on with the scheme, which will open up the ‘stunning domed atrium at the heart of the gallery’, while creating new learning studios and public spaces.

Project overview:

  • To increase capacity and improve conditions for the display of art Nine galleries in the southern and oldest part of Tate Britain will be reconstructed to 21st-century standards with new walls, roofs and reinforced floors. New galleries will be created in and around the space formerly housing the shop. This will be relocated to the South West quadrant of the building.
  • To transform the main entrance and Rotunda dome The entrance on Millbank will be re-established as the public face of Tate Britain and the domed atrium opened up with a striking new spiral staircase. The circular balcony of the Rotunda dome – closed to visitors since the 1920s – will be reopened to Tate Members via a new lift and staircase.
  • To improve educational facilities Purpose-built learning spaces created around the gallery as well as a dedicated Schools’ entrance and reception underneath the Millbank entrance steps. The reception will provide entrance and exit from the front landscape, and have a lunchroom capacity for 130 children.

Construction is scheduled to begin in March 2011 and is scheduled to complete in 2013

Previous story (20.10.06)

Caruso St John to rework Tate Britain

The Tate has chosen Caruso St John to mastermind the redevelopment of the Tate Britain gallery at Millbank, central London.

The practice was selected ahead of five other architects, including DSDHA, to land the prestigious project to modernise key areas within the existing Grade II*-listed building.

HOK International, de Rijke Marsh Morgan, MUMA and Rick Mather Architects also missed out on becoming the first architects to work in the gallery since John Miller - who completed his Centenary Development in 2001.

Rick Mather withdrew before the completion of the selection exercise.

Caruso St John has been taken on initially for five years and will be asked to look at reworking the entrance to the building and the Clore Gallery.

According to a gallery spokesman, the firm stood out ‘because it showed the best understanding of the challenges posed by the building.’

The spokesman added: ‘The selection panel was impressed by Caruso St John’s combination of a strong analytical approach with a sympathy for the art that is shown in the gallery.’

  • 2 Comments

Readers' comments (2)

  • Would the AJ be able to provide the article with a link to the planning app? It hardly seems newsworthy without any supporting documents? I quite enjoyed looking over the O'Donnel and Tuomey planning app the AJ so kindly posted a link to the other week....

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • JustFacades.com

    go to www.westminster.gov.uk and check the planning link and you can see it there

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.