Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

CABE demands 'elegance' from KPF’s One Crown Place

  • Comment

The government’s design watchdog has criticised the ‘over-articulated’ elevations on KPF’s One Crown Place scheme and called on the designers to make it more elegant

According to CABE, the controversial 24-storey project for a challenging City fringe site in Hackney, London has not yet achieved ‘elegance in design and proportions from all vantage points’.

The commission’s design review panel went onto say the proposed cross-bracing running down the middle of the western elevation appears ‘superfluous’ and ‘compromises the honest expression of the building’s structure.’

The design reviewers were also unconvinced by colours used on the eastern elevation of the 114m-tall office block, adding: ‘[It] feels applied rather than integral to the architecture’ .

The regulator has asked for a re-design aimed at achieving ‘a calmer, more ordered building form, particularly at its western end, which is visible from Finsbury Square.’

The full design review comments can be read here.

In response John Bushell, principal at KPF said: ‘We welcome CABE’s positive comments and are discussing this response, and those of the other consultees, with the Council.

‘We share CABE’s confidence that our scheme will succeed both architecturally and commercially on this significant site.’

CABE’s conclusion

The joint CABE/English Heritage Guidance on tall buildings states that a tall building should be of excellent design quality in its own right and should enhance the qualities of its immediate location and wider setting. Whilst we do not object to the principle of a building of height in this location, the architecture must be of the highest quality to achieve the quantum of development proposed for this site. In our view, this has not yet been demonstrated. However, we have confidence that the design team can address the points raised in this letter to achieve a building that more sensitively responds to the qualities of this special context.

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.