By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Broadway Malyan unwraps Southampton Police HQ

[First look + plans + project data] Broadway Malyan has completed this £30 million, eight-storey new police headquarters in Southampton

The Operational Command Unit building for the Hampshire Constabulary, which opened to the public earlier last month, houses around 450 staff including 290 police officers as well as a custody suite with 36 cells.

The architect’s view

Broadway Malyan associate Stuart Bertie:

‘The southern and northern elevations are finished with natural stone, which is contrasted by the predominantly glazed east and west elevations, giving a light modern feeling. Vertical louvres are attached to the elevations in a staggered pattern, changing the appearance of the building when viewed from different directions. The public entrance is marked by a double height canopy and generous public plaza, which is both welcoming and formal.

‘This sharp piece of architecture has created a public building which has a clarity of form which honestly portrays its functions. Its form is simple, with the limestone and glass faced office tower sitting over a solid brick base containing the custody suite, creating a simplicity and legibility for both public and staff. 

‘Procured under the IESE Contractor’s framework, the construction process has been an excellent example of collaboration between a public sector client, contractor and designer.’

Project data

Architects: Broadway Malyan
Location: Southampton, Hampshire
Type Of Project: Police HQ
Structural Engineers: WYG
Project Architect: Broadway Malyan
Client: Hampshire Constabulary
Tender date: August 2007
Start on site date: May 2009
Contract duration: 20 months
Gross internal floor area: 8,500m²
Form of contract and/or procurement: IESE Contractor’s framework
Total cost: £30 million      
M&e consultant: Balfour Beatty Engineering Services
Quantity surveyor: Mace
Planning supervisor: Broadway Malyan
Lighting consultant: Balfour Beatty Engineering Services
Main contractor: Kier Southern
Selected subcontractors and suppliers: Parry Bowen - external cladding; Balfour Beatty - M+E fit out; Stephensons - concrete frame; Cell Securities - Custody doors and cell security equipment; Otis Lifts; Reliance Security - electronic security systems
Annual co2 emissions: BER = 34.4 kgCO2/m2

 

Readers' comments (1)

  • It looks great... but isn't this Bauman Lyons digital media centre in Barnsley?

    Unsuitable or offensive?

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Files

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters