Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Boscombe beach hut winner unveiled

  • 9 Comments

A design called ‘The Seagull and the Windbreak’ by a:b:i:r architects, with designer Peter Francis Lewis, has won of the Boscombe Beach hut contest

The scheme for disabled beach users was ‘unanimously’ selected ahead of eight finalists (see story below) and will be built west of Boscombe Pier, adjacent to Coasters restaurant near Bournemouth.

Describing the scheme, Peter Francis Lewis of Brighton-based designers AEREA said: ‘The seagull is represented by the canopy roof, each wing covering a pair of semi-detached beach huts. The curved horizontal bands of the exterior take their cue from the classic windbreak.’

The £100,000 scheme is being funded by CABE as part of the Sea Change culture-led investment programme aimed at tackling rundown resorts.

For more pictures and information click here

Previous story (31.07.09)

Boscombe beach hut finalists announced

Eight practices have been shortlisted for four disabled accessible beach huts at Boscombe beach, Bournemouth

The eight proposals were shortlisted from 173 entries which came from as far as Japan, China, USA and Peru. The finalists include:

•        ‘Point of View’ by Liebermann, Hinsch, Nolte and Schwanitz

•        ‘Alexandrina’ by Studio Weave

•        ‘Boscombe Boardwalk’ by Trehearne Architects

•        ‘Bomo’ by Reinier De Jong Architecture and Design

•        ‘Crop’ by MAak

•        ‘How many ice cream sticks to make a beach hut? 110’ by Ryan Von Ruben Architects

 

 

•        ‘Sand, Shell, Rope and Pebble’ by The Goddard Partnership

•        ‘The Seagull and The Windbreak’ by Peter Francis Lewis

The scheme is part of the Boscombe Sea Change project, a government-funded initiative for the UK’s only purpose-designed disabled accessible beach huts.  

As of Monday 3 August, all runner up beach hut model entries will be on public display in shop windows throughout the Royal Arcade, Boscombe and will remain there until the end of September. The eight short-listed models will only be available to view on Monday because they will have to be removed to be used as part of the final selection process.   

The winning design will be announced in September and will be completed to the west of Boscombe Pier, next to Coaster restaurant, in time for the 2010 season.

  • 9 Comments

Readers' comments (9)

  • h

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • I hate people who write these comments, I really do, but even so, here, in this case I registered with aj online just to say one word...

    tame.

    Not even in capital letters. This stuff doesnt even provoke anger, just depression ... massive depression. Good brief/premise however, perhaps there were better entrees that didnt get through ???

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • The Railings will have to change for a start, they do not comply with any code I know. The colours are awful. the scheme does not look like a beach hut, it looks like a public toilet. Sorry my personal opinion based upon the image provided.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • Oh, don't encourage these preposterous practice names by accepting their stupid bloody colons. Call them ABIR Architects. If they don't like it, that's a bonus.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • I think it is wonderful. Thank god it doesn't look like a beach hut. Anyway, what is the issue with public toilets???

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • A better idea of the huts can be seen here:

    http://www.aerea-design.com/Boscombe2009.html

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • don't know what all you toff's are whining about?? the seagulls and the windbreak? pure brilliance! nostalgia in a building. the all it needs is an old chubby fella with rolled up trousers and string vest, add the knotted hanky and its perfect! I for one, love it.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • It looks cheap and completely tasteless, should fit in well with its surroundings. It's a shame the less obtrusive designs such as 'Point of View' by Liebermann, Hinsch, Nolte and Schwanitz were overlooked - they might actually enrich the beach, and i daresay have a good deal more longevity. I can imagine this being torn down in a few years; it doesn't look like it will age well.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • winning entry can be seen on page 28 of the Architectural Review, April 1978. Is nothing new or fresh ?

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.