Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Associated Architects reveals Birmingham Uni library plans

  • 1 Comment

[First look + project data] Associated Architects has unveiled these proposals for a new £51.1 million digital library and cultural gateway for the University of Birmingham

The 14,068m² scheme, which is still at feasibility stage, will house 2,000 study spaces ‘in group, single study, and IT clusters’, 15km of shelving, a post-graduate hub, café and exhibition space.

Close to the Aston Webb Building, the ‘flagship’ library is part of the Universiy’s wider £175 million transformation of its Edgbaston campus which includes a new sports centre designed by Lifschutz Davidson Sandilands and S&P Architects.

The project was won via an OJEU in 2009.

The architect’s view

The building is deliberately modern rather than being over influenced by the historic context. The building’s façade will reflect the aspirations to maximise views in and out and achieve the optimum levels of daylight to produce the very best study environment possible. 

A series of stone frames run along the principle entrance façade facing east, these rise to second floor and offer shading to the elevation as well as a well-proportioned composition. They turn the corner running south to reinforce the edge of the site into the central campus.  The importance of the south-east corner adjacent university centre is emphasised by the introduction of splayed stone columns enhanced with brick reveal linings. The reveals are aligned to the University clock tower and to maximise views towards the Aston Webb buildings. Glass solar shading louvers are integrated into the stone framework adding a layer of detail to the elevations. The third floor is deliberately set back to provide a top and reduce the overall height of the building relating to University centre. To recognise the building entrance a glazed lantern extends out of the stone framework.

An atrium is deliberately expressed in the composition at each end with full glazing. In plan this part is set back to form a recess the southern recess is an entrance into the building. Vertical stair cores are also expressed on the façade. To the west, the diagonal elevation is treated as a cut line with further expressing vertical building elements, connected with glazing allowing the floor edges to be exposed.

aa_birmingham_Feasibility_Study_Visual_002_copy

  

Project data

Architects: Associated Architects
Location: Birmingham
Type Of Project: Higher Education - University Library
Structural Engineers: Ove ARUP (Blythe Valley Birmingham) David Storer
Project Architect: Warren Jukes, project director
Design Team: Simon Jesson, Spencer John, Michelle Williams, Tim Cornbill, Joe Belcher
Client: Library Services University of Birmingham - Diane Job, director of Library Services
Funding: University of Birmingham
Tender date: January 2013
Start on site date: Summer 2013
Contract duration: 24 months - completion summer 2015
Gross internal floor area: 14,068m²
Form of contract and/or procurement: Single Stage Design & Build 
Total cost: £51.1 million gross budget - £37 million net construction cost     
M&E consultant:
Couch Perry Wilkes LLP (Birmingham) Richard Swannick
Quantity surveyor: To be appointed via the University Framework
Planning supervisor: TBA
Lighting consultant: Couch Perry Wilkes 
Annual co2 emissions: BREEAM Excellent & EPC A Rating
Building Energy Use: Target 55% reduction on the existing 2,655,270kWh per year
Building CO2 Emissions: Target 55% reduction on existing 947 tonnes per year

  • 1 Comment

Readers' comments (1)

  • It's white (always a winner in the British climate)... It's unencumbered internally (the ideal echo-free ambience)... And it has vertical concrete pillars (but no bars on the wondows)... Could it be anything other than a University library?

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.