By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

AR Design Studio completes Solent beachfront house

[First look + plans] Emerging practice AR Design Studio has finished work on this £300,000 seafront home overlooking the Solent and the Isle of Wight

According to the Winchester-based firm, the 200m² super-insulated Lighthouse scheme in Hill Head, Fareham takes its inspiration from ‘traditional beach pavilions such as the De La Warr in Bexhill a little further along the coast’.

The three-bedroom house was designed to allow all living spaces to have views of the waterfront.

DSC_0149_7_8_tonemapped__Large_

The architect’s view - Andy Ramus

The site is enclosed between two neighbouring buildings and a 7m-high embankment to the north; of which pavement and street access sits at the top.
The design concept was to maximise the building’s width, so every key room enjoys expansive views of the vista. All bathrooms and utility spaces run at the rear of the property, allowing the view to be continuous for all ‘living’ spaces. The house sits seven metres below road level with the roof acting as a parking deck for three cars. Visually the roof and floor decks are hung from the central concrete core, terminating in large cantilevers that provide shade and open-air shelter to the ground floor.
Balconies and outdoor accommodation are provided by horizontal planes carefully cantilevered from a central access tower which penetrates the roof plane; atop of which sits a frameless glass enclosure providing access and acting as a lighthouse. Lighting within this enclosure is triggered by a barometer providing instantaneous information to the beach and sea beyond. This illuminated glass cube sits on top of the concrete stair core. At night the lit glass glows to indicate local weather conditions: green when weather is fair, and red when atmospheric pressure drops, warning passing yachtsmen of possible stormy conditions. 

DSC_0060__Large_

Project data

Architects: AR Design Studio
Location: Hill Head near Fareham
Type of project: one-off house 
Structural Engineers: Paul Tanner Associates 
Project Architect: Andy Ramus of AR Design Studio 
Design team: AR Design Studio 
Client: Adrian and Lynne Sproson 
Funding: Private 
Tender date: 15 November 2010 
Start on site date: 30 November 2010 
Contract duration: 10 months  
Gross internal floor area:  200m² 
Form of contract and/or procurement: Minor works  
Total cost: £300,000
Main contractor: MGS Construction 
Selected subcontractors and suppliers: Stone and ceramic warehouse- tiles; HH aluminium windows and sliding doors;  CSGS — Structural Glass entrance cube.
Annual CO2 emissions: N/A 

 

 

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters