Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Amin Taha recreates Belle Epoque in bronze with winning Costa Brava design

  • Comment

London-based Amin Taha Architects has won the international competition to design a seafront spa and apartment building in Canet de Mar on the Costa Brava

The practice was chosen ahead of five other firms including Indian star Sanjay Puri, Italy’s NATO and Josep Ferrando Bramona from Spain.

The winning scheme retains the facade of an existing Neo-Classical building, extending its frontage with a galvanised sheet ‘fabricated to form cornice, pilaster and window details’.

The €6 million project will house 12 flats, a restaurant and bar. Practice founder Amin Taha said the scheme aimed to ‘rebuild the missing pieces of a Belle Époque coastal mansion … its lost rooms having left an internal palimpsest reflected externally as a ghost facade in the form of a perforated bronze skin.’

model_photo_3

The architect’s view - the facade system explained

‘Bronze is thermally applied onto a galvanized perforated sheet which is fabricated to form cornice, pilaster and window details. This bonds a micro-millimeter of bronze, patinating and protecting the sheet from corrosive coastal air for the lifetime of the building. It is also maintenance free.

‘The scale, quality of detail and form of the retained building are used as a 1:1 imprint. New floor plates sit behind and detached from it at levels not aligned with the ‘original’ window positions but with wide and light weight balcony structures spanning from floor structure to façade. As with mashrabiya the perforated skin acts as a sun shade and privacy screen. When opened for clear views the ‘façade shutters’ aligned with new floor plates cut across original cornice lines, pilaster and window details. In this way expressing the separation and activating an overall building form into open-able sun shades during the height of summer from a monolithic monument to the past during the low season.’

 

 

 

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.