By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Alan Higgs finishes iroko-clad gem

Work has finished on this 290m2 extension to a grade II-listed house on Richmond Hill, west London by Alan Higgs Architects

The new iroko-clad wing houses living spaces and an indoor swimming pool with an openable roof and rising floor that transforms it into a cinema.

The architect’s view

The new building is a long and low pavilion which forms the western perimeter to the garden, just ‘touching lightly’ the listed house. It contrasts with the existing architecture but relates sensitively to it and other structures on and adjoining the site. Iroko timber cladding is both solid and used as a screen filtering views into and out of the building through extensive glass walls.Dark gray metalwork provides contrast and a green roof environmental advantages.

alan_higgs_09_Primary_Axis_Day


The internal spaces are flood with natural light and and allow occupants to feel closely connected to the garden, changing skies and the passage of the sun.
There are long internal vistas beside three service cores and very generous column-free, high volumes.
Materials include high quality stone, marble, teak and mosaics and all details and joinery are designed to form a cohesive whole.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters