Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

A449 wins planning for 'Star Trek' house

  • Comment

Up and coming practice a449 has won planning permission for this 240m² home in the Scottish Borders

The private house in a conservation area in Gattonside, near Melrose features a single storey ‘family space’ which sits above a glazed element on the sloping site.

The project, which was descirbed by one local councillor as like ‘something from a Star Trek film’, is expected to start on site in September.

The architect’s view - Matthew Johnson

Although of contemporary design the proposal pays strong reference to the traditional built form and materials of the Scottish Borders, which was key in gaining the support of the planners.The concept is based on an enclosed courtyard formed logically to take advantage of afternoon and evening sun and offer protection from the prevailing winds.
The main family space is in a single storey element with a highly glazed south elevation to take advantage of the view. To the north and above the main space is a timber clad two storey element accommodating bedrooms and bathrooms.
The clarity of the built form is maintained with a simple but high quality palette of materials, namely grey stained larch, smooth white render and natural slate.

Project data

Architects:a449
Location: Gattonside, Scottish Borders
Type Of Project: new build, two-storey private house
Structural Engineers: Create Engineering
Project Architect: Matthew Johnson
Client: Private
Funding: Private
Tender date: July 2011
Start on site date:September 2011
Contract duration:TBC
Gross internal floor area:
Form of contract and/or procurement: 
Traditional - MW/ Scot
Total cost: Not disclosed        
M&e consultant: 
Greenroom IKM
Quantity surveyor: Baker Mallet
Planning supervisor:n/a
Lighting consultant: n/a
Annual co2 emissions:TBC

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.