By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.

Close

Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Close

10 Design unveils massive 'debut' scheme

[First look] RMJM offshoot 10 Design has released these images of its first major commission, a 510,000m² mixed-use project in Zhuhai, China

Starting on site later this year, the scheme features a 360,000m² shopping centre and is claimed to be one of the largest retail developments in the world.

10 Design partner Gordon Affleck said: ‘We have immensely enjoyed working with this incredibly innovative client who has moved his thinking from the standard “black box” retail model, and has instead challenged us to create a series of rich and diverse retail and entertainment environments, with significant external civic and public space being gifted back to the community.

‘This philanthropic gesture from the Summer Group together with close interactive nature of the design process, has resulted in a remarkable development, which will undoubtedly become one of the major destinations in Southern China.’

The high-profile announcement comes just six months after the company was established by former RMJM directors.

Based in Hong Kong, the practice has grown to 70 employees and opened a new office in Shanghai run by partners Barry Shapiro and Cecilia Zhang. A further Edinburgh studio called 10 Europe has also been launched with former RMJM director Adrian Boot heading design.

 

The architect’s view

The site of the development is unique in this important growing city ,as it is the meeting point between the grid of the city and the natural topography of the surrounding hill range. The design of the development takes inspiration from this with a dynamic ‘urban super wall’ defining the sites edge with the urban grid. The super wall is made up of series of giant, stacked stone, steel and LED blocks that are stacked to open and cantilever out across the street.                                              

The LED blocks acts as media and light entry gateways and break out points. These breaks gates within the wall reveal the softer organic, planted terrace building and street forms within like a giant secret garden. The terraces within the heart of the site are sculpted to reflect the flow of pedestrian movement through the site along undulating terraced valleys that open to create external plazas and close to create intimate shaded courtyards.

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters