By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Do Architecture adds colour to new wave tenement blocks

Do Architecture has completed this 102-home project in Govan, Glasgow.

Described as a re-interpretation of the traditional tenement, the £11.9 million job for Govan Housing Association and Cruden Estates ‘transformed an exposed gap site, re-instating the historic street alignment’

The architect’s view

The new terrace on Golspie Street and the infill at Shaw Street complete the perimeter of this dense mixed use urban block. This encloses a new courtyard, where safe and supervised play and informal meeting is encouraged on South orientated paths and greened spaces.

In a re-interpretation of the traditional tenement typology the terrace blocks place one flat to either side of a common landing, full height curtain wall glazing at the street and courtyard edges then allow visibility and sunlight to penetrate through the building, and barrier free access from both sides.

A neutral brick forms the the background and plinth material with alternating raised modules in black rain-screen cladding, while projecting pods create a play of shadow and colour on the facade and accommodate dining spaces - this provides a unique identity to each home.

The colour palette for the dining pods was informed by a period of research into the traditional wally close tiles commonly found in tenement stairwells around Govan and Glasgow. These source colours can be found within adjacent streets to the new dwellings.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters