By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.

Close

Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Close

CoupDeVille Architects reveals plans for £2.5m zero-carbon home

[FIRST LOOK + PLANS + PROJECT DATA] London-based CoupDeVille Architects has revealed images of this super-green, subterranean home

The £2.5million house in Nan Clark’s Lane, north London is set into the landscape and arranged into three zones.

The scheme features two thermal towers which are shaded with a ‘biomorphic’ cor-ten cladding inspired by the fractal organisation of trees.

The 792m2 house is entered through a glass pavilion which is designed to reflect the surrounding landscape.

Coupdeville Architects' Zero Carbon House

The architect’s view

‘The design strategy is to create an environmentally responsible building that responds to its location and enhances the site.

‘The building is arranged in three zones and the adult areas and children’s area are connected by the living spaces.

‘Spaces connect directly to the garden making the most of the views and sunlight. As the children’s area is only used intermittently this area is located at the end of the sequence of spaces so that the living and adult zones can be used as a cohesive whole.

‘The radiating walls are used to organise the building into separate zones. The walls rise out of the slope of the site and spread outwards embracing the views. The radiating walls are made of a stacked stone which has a timeless natural appearance that will appear to have grown out of the site. Vegetation will be encouraged to engulf these walls making them seem even more embedded in the site.

‘Arcs of glass provide the main facades to the living accommodation. The glazing to the rear of the building is arranged as a series of arcs. These draw in the view from the inside and embrace the site externally. These elements will be also control solar gain and heat loss through an internally mounted thermal blind within the triple glazing. The glazing will be straight sections that arranged together appear as a lightly facetted curve.

‘Thermal towers bring light deep into the property and create a thermal stack effect. They form high level areas in the building where expansive views of the site can be enjoyed. The biomorphic cladding to the two towers creates both a solar shading device and a sculptural presence - it has been developed to provide shading to the glass towers whilst still framing views across the site. It was generated by exploring the fractal organisation of trees which developed into the two sheets of overlapping water cut cor-ten steel. The branches and hence glazed area at the base of the towers is scaled to suit full size openings and this reduces up the tower to form a denser structure with smaller openings.’ 

Coupdeville Architects' Zero Carbon House

Project data

Architect Coupdeville Architects
Location Nans Clark Lane
Type of project Residential
Structural engineer N/A
Client Simon 
Funding private - client 
Tender date N/A
Start on site date N/A
Contract duration 6-9 months 
Gross internal floor area 792m2
Form of contract and/or procurement Traditional
Total cost £2 -2.5 million        

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters