By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.

Close

Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Close

Carl Turner completes own home in Brixton

[FIRST LOOK] AJ Small Projects-shortlisted Carl Turner has completed his own home in south London

Designed by Carl Turner Architects as a prototype for adaptable terraced housing, Slip House sits on one of four empty plots within a row of Victorian terrace houses in Brixton.

The house, which is the architect’s own house and office, occupies the entire width of the site and will become one element in a row of modern houses, as surrounding empty plots are developed.

The building’s sculptural form is created by three ‘slipped’ boxes that step forward towards the street from the rear of the site. The boxes have been placed to maximise both internal light and views from within the house while not intruding on the neighbour’s outlook.

The street and rear facades, and the entire first floor, of the house are clad in milky, translucent glass planks, which rise to create a roof terrace that stretches the entire length of the house. The translucent nature of this enclosure allows the house to avoid the overlooking issues.

Designed to Code for Sustainable Homes Level 5, the house features ‘energy piles’ that utilise a solar assisted ground source heat pump creating a thermal store beneath the building, as well as, photovoltaics, a wildflower roof, rain water harvesting, mechanical ventilation with heat recovery and massive levels of insulation.

Unknown_16

Slip House by Carl Turner Architects

Architect’s view

Carl Turner, Partner, Carl Turner Architects

Designing and building your own home is both a privilege and an immense challenge. First and foremost it has to be home, then maybe, an inspiring piece of urban design. We also wanted it to be sustainable both ecologically and financially.

We set out with a simple sculptural form of three cantilevered (or slipped) boxes, the uppermost sheathed by a translucent glass screen. This upper box houses our living space and connects to a ‘sky garden’. The middle box houses sleeping and bathing, with the ground box given over to a multi-purpose space, currently housing our studio. This arrangement allows flexibility for future adaptation and uses.

Grand Designs

See the construction of Carl Turner’s Slip House on Grand Designs tonight on Channel 4 at 9pm

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters