Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

CABE slams MAKE's Cube scheme for Birmingham

  • Comment
MAKE Architects' Cube project in Birmingham has come under heavy fire from CABE, which claims a major part of the scheme is 'claustrophobic' and 'uncomfortable'.

The comments, from the design watchdog's review panel, have blasted the firm's handling of the living space in a recent report.

The proposed scheme aims to create a 30,000m 2mixed-use development including office and retail space, restaurants and a boutique hotel, as well as residential units.

The report stated: 'We continue to find the residential layout to be the least convincing aspect of the scheme. As well as being an exciting place to live, it should be a good one also.'

It continued: 'We think the combination of difficulties in planning flats at the inner corners of the cube - single aspect accommodation, potentially overlooking one another across the courtyard - and the claustrophobic nature of the corridors might make living in this development an uncomfortable experience.'

However, project architect Frances Gannon is unperturbed by the comments and is certain the designs are the best way to meet the needs of every aspect of the development.

She said: 'We are confident the apartments are going to be great. This building is utterly unique and is a proper, mixed-use building, and it can be difficult fitting together all the requirements.

'Because it is a mixed-use building, the floor plate is larger than it would normally be in a residential building, and this means we can't create double-aspect apartments.

But they will be comfortable units, and there will be no problem of people seeing into other people's homes, as the smallest distance across the courtyard is 20m - much larger than any normal street.

'We are very confident we are providing the best design,' she added.

The practice is aiming to have the project on site as soon as January 2007.

by Richard Vaughan

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.